Kala-apajilla

Kalastusoppaasta vuoden yrittäjä

Kun meriveden pinta makasi edelleen kymmeniä senttejä normaalia alempana, tuuli tuli pohjoisesta ja aurinko lämmitti tyveniä etelänpuoleisia rantoja mukavasti, niin siikojen onkiminen houkutti.
Eihän siian syöntisesonki ole tähän aikaan vuodesta, mutta omaksikin yllätyksekseni sain yhden siian. Se osoitti taas sen, että kyllä siian onginta voi tuottaa tulosta jo myöhäissyksyllä.
Sinä aikana, kun itse ongin siikaa, vaimoni viritteli siikaverkot vesiiin. Ja mikäpä muukaan niihin ui kuin komea meritaimen. Minä olin loppupäivän hiljainen poika.

Istutetulla meritaimenella oli pituutta 64 senttiä ja painoa 2,9 kiloa.(Kuva:Jukka Vehmanen)

Onkisiikani oli aika paljon pienempi.

Taimenen lisäksi vaimo sai verkosta mukavan kokoisen siian.
Taisipa olla ensimmäinen kerta, kun kalastusopas sai kuntakohtaisen vuoden yrittäjäpalkinnon. Tällainen kummastus kohtaisi Kustavin kalastusopasta Vesa Liukkosta viikko takaperin. Ihan ansaitusti, sillä siinäpä mukava mies, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Yrittäjäpalkinto on siinäkin mielessä paikallaan, että onhan Liukkonen kovasti yrittänyt kalaa ja joskus jopa saanut.

Liukkonen on opettanut joskus minutkin taimenen kalastuksen saloihin. Se ei taida olla kovin hyvä meriitti. Kuva TS/Tara Jaakkola)
Luonto, meri ja asiakaspalvelu. Siinä ne syyt, jotka vetävät Liukkosen kerta toisensa jälkeen merelle.
Niitä kertoja piisaa. Liukkoselle kertyy kalastusopaspäiviä vuodessa noin 120. Kun toiminta alkoi jo vuonna 1995, on keikkoja kertynyt yhteensä noin 2 000. Toiminta on koko ajan kasvanut.
Ihmekös tuo: saalista tulee, kun temput sekä Saaristomeren ja Ahvenanmaan ottipaikat ovat tarkkaan miehen tiedossa.
– Vuoden 1995 jälkeen vain yhtenä opastuspäivänä ei tullut kalaa lainkaan. Puolentoista tunnin reissulle saapui joukko italialaisia mustissa puvuissa ja nahkakengissä. Eivät halunneet koskea kalaan, eivätkä sitten koskeneetkaan, hän muistelee, mutta huomauttaa, että häneltä toki löytyy asiakkaille kaikki asianmukaiset varusteet.
Liukkosen kyytiin lähtevät saavat yleensä saaliikseen haukia, joka on hänen veneessään päälaji.
– Hauki on suhteellisen helppo saalislaji ja joukkoon mahtuu myös isoja yksilöitä.
Silti myös meritaimenten ja ahventen kalastus onnistuu.
Kalaoppaaksi hän päätyi, kun kaverit ja yritykset alkoivat kysellä kalaopastusta niin paljon, että siitä oli tehtävä yritystoimintaa.  Muutto Turusta Kustaviin oli edessä vuonna 1996.
Yritystoiminta pyörii Siliprofil/Kalastusopas Vesa Liukkosen nimellä. Kokopäiväinen opas hän on ollut vuodesta 1998.
Muutama vuosi sitten Liukkonen avasi Kustavin Vuosnaisiin kalastusvälineliike Hullun Kalastajan.  Nykyään hän lähtee merelle myös kalastuksen valvontaan.
Kalastusoppaan toiminnasta hyötyy moni kustavilainen, sillä opastettaville pitää pystyä tarjoamaan yleensä myös ruokailu- ja majoituspalveluita. Suosittu kalastusopas tarvitseekin yhteistyöverkoston kysynnän kasvaessa. Suurimmissä opastettavissa ryhmissä on ollut 50 kalastajaa.

Jostain ihmeen syystä Liukkosen opastettavaksi hakeutuu usein kauniita naisia.
Liukkosen mukaan kalastusopastoiminta on muuttunut koko ajan ammattimaisemmaksi. Oppaita koulutetaan paremmin ja heidät on otettu huomioon myös lainsäädännössä.
– Keikoille lähdetään aina turvallisuus edellä.
Silti joskus on käynyt niinkin, että Liukkonen on joutunut hoitamaan kaukana merellä lääkärin virkaa katkomalla asiakaan niskaan tarttuneita koukkuja ja teippaamalla koukun halkaisemaa korvaa.
Liukkosen mukaan asiakkailta saatava palaute on yleensä hyvää, koska opastettavat pääsevät merellä helposti irti arjesta.
– Silti yritysryhmät keskustelevat nykyään paljon myös työasioista.
Liukkosen mukaan parasta opastamisessa on se, että kaikki päivät ovat erilaisia.
– Hienointa on kalastaa kuulaana syyspäivänä ison veden äärellä silloin, kun aurinko vähän pilkistää pilvien välistä ja veden pinta on sopivasti rikki, tunnelmoi Liukkonen.
Erityisen hienona mainoksena suomalaiselle luonnolle ja kalastusmatkailulle hän pitää sitä, että televisiosarja Eränkävijät on levinnyt jo 30 maahan. Sarjan ensimmäisessä kaudessa mukana ollutta Liukkosta hivelee luonnollisesti myös se, että sarja voitti tuolloin Kultainen Venla -palkinnon.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ Playboyssa esiintyneellä, nimensä vaihtaneella Kata Kärkkäisellä on jenkeissä oma osavaltio, Miss Souri.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *