Kala-apajilla

Kalastajien katseet kohti horisonttia

Kun tulossa olevia uusia kalojen rauhoitus- ja alamittasääntöjä pohdiskelee, ainakin minulle tulee ristiriitainen fiilis: Ei hitossa, mutta ilman muuta.
Ei hitossa. Aina kun alamitat nousevat, siihen liittyy luopumisen tunne. Tiedättehän, saavutetuista eduista ei tingitä.
Sama liittyy rauhoituksiin. Kun villiä taimenta ei vuoden 2018 jälkeen saa enää ottaa saaliiksi, kalan vapauttamisesta en päätä minä, vaan on toimittava lain ja asetuksen mukaan.
Toisaalta, ilman muuta. Uudet alamitat ja rauhoitukset koituvat kalamiesten hyväksi, koska päämääränä on, että mukavia pyydystettäviä riittää meressä jatkossakin. Pitäisi jaksaa vain katsoa vavan päätä kauemmas, horisonttiin.
Tässä on siis jotain samaa, kuin menossa olevassa Suomen talousremontissa. Jostain pitäisi olla valmis luopumaan, jotta jatkossakin olisi mukavaa. Kalastamisessa luopuminen on kuitenkin harrastuskalastajalle helpompaa, kun siinä hallitus ei kouri suoraan kukkarolla.

Tällaiset villit taimenet aiotaan rauhoittaa Saaristomerellä vasta 2019. Tämän kalan tunnistaa villiksi siitä, että rasvaevää, joka sijaitsee pyrstön ja selkäevän välissä, ei ole leikattu.
Uudet säädökset ovat tuomassa kalastajille myös uusia haasteita. Kuhan jiggaajien ja pilkkijöiden on harjaannuttava kalastamaan entistä suurempia vonkaleita,  kun kuhan alamitta nousee 37 sentistä 42 senttiin. Ainakin Saaristomerellä 42-senttinen kuha on oman tuntuman mukaan ihan oikea saavutus, josta kehtaisi kaverille jopa kehaista. Vaikeusaste alkaa lähennellä meritaimenen pyytämistä.
Maa- ja metsätalousministeriön viimeisimmän asetusluonnoksen mukaan kuhalle tulisi myös ylämitta, 60 senttiä. Se ei koske minua, koska en ole edes unissani nähnyt noin suurta kuhaa, paitsi painajaisessa, jossa sellaisen sai velipoika. En kerro kumpi heistä, jottei saaja ylpisty.
Edellämainutut mittasäännöt koskisivat kuhia, jotka on kalastettu vieheellä tai rysällä.
Kaupallisille kalastajille alamitta on Saaristomerellä edelleen 37 senttiä vuoden 2018 loppuun asti, mutta sen jälkeen alamitta nousee 40 senttiin.
Äärimmäisen uhanalainen villi meritaimen rauhoitettaisiin Saaristomerellä vasta vuonna 2019, kun se Suomenlahdella rauhoitettaisiin jo heti asetuksen tullessa voimaan. Saaristomerellä villin taimenen alamitta on 60 senttiä vuoteen 2019 asti.
Toisaalta viehekalastajille ei tule vain pelkästään uusia haasteita, vaan yksi asia myös helpottuu: istutetun taimenen alamitta Saaristomerellä olisi jatkossa 50 senttiä, kun se nyt on kaikilla meritaimenilla 60 senttiä.
Soitin taas maa- ja metsätalousministeriöön kysyäkseni, kuinka kiveen hakattuja julkisuuteen viime viikolla vuotaneen asetusluonnosversion mitat nyt ovat. Minulle korostettiin, että nimenomaan kuhan ja taimenen osalta saattaa vielä hyvinkin tulla muutoksia ennen kuin valmis asetusesitys etenee hallituksen käsittelyyn.  Luonnos on aina luonnos, varsinkin kun versioita voi olla useampia. Mutta kyllä luonnoksistakin keskustella kannattaa.
PS. KALAUKKELI ON KUULLUT lauluntekijä Kettusen vaimon olevan sitä mieltä, että eduista ei tingitä.

 1. kirjoituspöydän takana on helppoa suunnitella vaikka mitä.
  kuha kasvaa nykyiselläänkin ihan hyvin. noita >60 cm kaloja tulee haitaksi asti. verkkoon tarttunut kuha kuolee >90 % varmuudella. ala- ja ylämittojen asettaminen ei siten vaikuta kuhakantaan mitenkään verkkokalastuksen osalta.
  tutkimusten ja oman empiirisen kokemuksen perusteella tiedän, että kääpiöityneitä kuhayksilöitä on entistä enemmän meressä.
  asettamalla älytön alamitta, vaarannetaan saaristomen kuhakannan geneettinen rakenne.
  kuha on myöskin niin tehokas lisääntyjä, että pyyntirajoituksilla tuhlataan ainostaan resursseja.
  olen elättänyt itseni viimeiset 30 v kuhan kalastuksella, joten uskallan pitää itseäni asiantuntijana tässä asiassa.
  vv

 2. Viime vuonna taisin saada jääpilkillä Merimaskusta Tattisen mökin kulmilta toistasataa kuhaa, yhdestä reiästä muistaakseni samana päivänä 17 kpl. Niistä kaikista yli sadasta kuhasta ehkä max kymmenen ylitti tuon 37 cm:n pituuden, ja ei varmaan yksikään ollut yli 42 cm. Joten ehkä tuo mainitsemasi velipoika asuu Ruotsissa, joka ei tosin ole koskaan kalastanut…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *