Kala-apajilla

Jospa taimenille kävisi kuin merikotkille

Ne on loppu. Kerta kaikkiaan. Taimenet meinaan. Kiersimme perämoottori punaisena jo toista viikonloppua peräkkäin Kustavin vesillä taimenjahdissa turhaan, tällä kertaa Keskitalon Pasin kyydissä.
Pasi paiskoi viehettä menemään sellaiseen tahtiin, että miehen peukalo paisui ja näytti loppupelissä yhtä pullealta kuin kassilohi. Aika laiha lohtu.

Keskitalon Pasi yritti peukuttamalla taimenta huonoin lopputuloksin. (kUvat:Jukka Vehmanen)
Sunnuntaiksi pestasimme hengen nostattajaksi Lampisen Tinon, mutta ei siitäkään ollut apua, vaikka ihan taimenmieheltä hän päälle päin näytti.
Tinolla oli hellyyttävää lapsenuskoa saaliin saantiin, sillä hän vaihtoi ahkerasti viehettä kuvitellen, että siitä on jotain apua. Minä olen lopettanut turhautuneena moisen vekslaamisen ajat sitten.
Sinnikkäästi tuputtamani pessimismi tarttui kuin tarttuikin Tinoon ehtoopäivän tullen ja päädyimme joukolla muistelemaan niitä aikoja, kun taimenia vielä saimme. Muistot veivät meidän yleensä yli kymmenen vuoden päähän. Tai kahdenkymmenen.

Merivesi oli Kustavin pohjoispäässä erittäin kirkasta.

Edes Lampisen Tino  (taka-alalla) ei pystynyt pelastamaan kalastusviikonloppuamme.
Totuuden nimissä kerron, että lauantaina karkuutin yhden taimenen, joskin alamittainen sekin taisi olla. Ja varmaan ruma ja tyhmä kaiken kukkuraksi.
Toden teolla veistä tuupattiin haavoihimme illalla, kun kuulin Kustavin kalastusoppaalta Vesa Liukkoselta, että he saivat veneeseen asti taimenen täsmälleen siitä kohtaa, missä me olimme heitelleet puoli tuntia aikaisemmin. Ei harmittanut yhtään, mutta päähän otti saakelisti.

Rannan rakkolevämatot kielivät siitä, että meriveden pinta oli matalalla. Vika ei siis ollut miehissä.
Toivo ei ole kuitenkaan kokonaan menetetty. Muistettakoon, että merikotkakin meinasi kuolla sukupuuttoon, mutta nyt niitä on taivas mustanaan, kun ihminen antoi vähän läskiä popsittavaksi.
Nyt apua on alettu jakaa vaelluskaloille. WWF ja K-ryhmä tiedottivat juuri, että talkoot vaelluskalojen hyväksi tuottavat mainoisti tulosta. Yli 100 uutta kutupaikkaa on kunnostettu ja kaiken lisäksi taimen on jo palannut viime vuonna kunnostettuhin kohteisiin.
Puronkunnostustalkoita on tehty myös Varsinais-Suomessa. Valonian vesiasiantuntijan Janne Tolosen mukaan maakunnan uusissa kohteissa on havaittu jo taimenia kutemassa, vaikkakaan tarkempia koekalastuksia ei ole vielä tehty. Kutupaikkatarkkailua tehdään Jannen mukaan tällä viikolla. Tarkempia laskentoja tehdään ensi vuonna.
Tavoitteena on elvyttää Saaristomereen laskevien jokien taimenkantoja. Varsinais-Suomessa, erityisesti Salon seudun joki- ja purovesissä esiintyy alkuperäisiä, luonnonvaraisia ja äärimmäisen uhanalaisia taimenkantoja.
Meidän kalastajien on toki muistettava, että me emme saa enää ensi vuonna kalastaa luonnonvaraisia taimenia, koska ne on päätetty rauhoittaa.
Täsmähommaksi menee, kun ylös saa ottaa ainoastaan yli 50 senttisiä istutettuja taimenia.
Valonian virtavesihankkeissa toteutettiin kunnostuksia yhteensä lähes 20 kunnostuskohteessa Purilanjoen, Halikonjoen, Uskelanjoen, Sahajärven ja Kiskonjoen-Perniönjoen vesistöissä.
Luonnonkiven ja -soran menekki kunnostuskohteissa oli noin 300 tonnia. Talkoita järjestettiin viisi kertaa kesän ja syksyn aikana. Lisäksi kunnostuksia toteutettiin Ammattiopisto Livian kanssa useassa eri kohteessa.
Kunnostuksia on tehty myös eri yhteistyöhankkeiden kesken. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Freshabit LIFE IP -hankkeen ja WWF:n kanssa yhteistyössä kunnostettiin Perniössä useita kohteita.
Maanomistajien suhtautuminen kunnostuksiin on ollut erityisen positiivista. Paikoin maanomistajat ovat osallistuneet kunnostuksiin.
Valmistelun alla on myös uusia kunnostuskohteita ja vaellusesteiden ratkaisuja. Marraskuussa tehdään purojen vedenlaadunseurantaa vesinäytteenotolla ja jatkuvatoimisella mittalaitteella yhteistyössä Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen kanssa.
WWF:n ja K-ryhmän talkoissa sadat vapaaehtoiset rakensivat kesä-syyskuussa kaloille 100 uutta kutupaikkaa jokiin ja puroihin eri puolella Suomea. Talkoissa vapautettiin saavuttamattomissa ollutta elin- ja lisääntymisympäristöä jopa 30 kilometriä.
Taimen on jo palannut ensimmäisen kauden eli viime vuoden talkoissa kunnostetuille alueille. Esimerkiksi Inkoon Ingarskilanjoelta polski 200-300 pikkukalaa sadan metrin matkalla.

Tulokset ovat varmasti rohkaisevia niille kymmenille talkoolaisille, jotka tekivät työtä Varsinais-Suomessa ja niille 280:lle, jotka olivat mukana koko maassa.
Yhdelle talkoopaikalle asennettiin  vedenalainen Taimenlive-kamera, jossa näkyy konkreettisesti, miten taimen hyötyy talkootyöstä.
WWF:n ja K-ryhmän monivuotinen yhteistyö vaelluskalojen hyväksi jatkuu vuoteen 2021.
KALAUKKELI ON KUULLUT talonmiehen pelänneen, että hänen elämäntyöstään jää vain luuta käteen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *