Kala-apajilla

Järkyttävä kalaretki

Nykyiseltä terveysintoilulta ei pääse enää mihinkään karkuun. Tähän ahdistavaan tosiasiaan törmäsimme viime viikonvaihteessa Iniön Perkalaan suuntautuneella perinteisellä kalaretkellämme.
Ennen vanhaan näillä retkillä saattoi aina luottaa siihen, että taukoeväinä oli joko grillimakkaraa tai lihapiirakkaa. Jossain vaiheessa mukaan tulivat myös keitot. Se vielä menetteli, kunhan kyse ei ollut mistään kasviskeitosta.

Isäntämme Jari  ”Chef” Tammento näytti perjantaina, kuinka lihapiirakka lämmitetään grillissä oikein.  Tähän ei pystytä edes Strömsössä. (Kuvat:Jukka Vehmanen)

Lauantain taukomme alkoi hyvin, kun sää suosi kylmän perjantain jälkeen.

Näkymätkin olivat kohdallaan, koska miehet erottuvat huonosti.
Viime lauantaina 11 hengen kalaseurueemme koki järkytyksen: Lehdon Petu avasi salaattirasian. Eikä edes peitellyt tai hävennyt.
En voi kuin tässä julkisesti paheksua ruokaperinteidemme törkeää rikkomista.
Jos kisaisimme edelleen yhtä tosissamme kuin alkuaikoina olen varma, että kalakisamme jury olisi moisesta ruokavaliosta langettanut penaltyna diskauksen.
Viime vuosina juryn ei ole annettu kokoontua, koska juryn puheenjohtaja Jari Tammento on alkanut vaatia rasvaisia kokouspalkkioita. Puheenjohtajan nuijakin on ollut ulottumattomissa, koska se on keskittynyt ajamaan kalaseurueeseemme kuuluvaa mustaa venettä.

Salaattia! Kuka tuokaan seuraavalle kalaretken tauolle valkoiset pöytäliinat ja kukkakimpun pöydälle.

Tässä on ainoa oikea kalaretken ravintoympyrä.

Haanpään Kimmo Ilari (vas.), Keskitalon Pasi ja Viskarin Timo jäykistyivät suolapatsaiksi salaatin nähtyään.

Salaatin näkemisestä mielen tasapainon menettänyt Savolaisen Ile lähti puolestaan etsimään mahdollisimman korkeaa kalliota, josta voisi hypätä.
Kalaretkellämme on muutenkin alkanut ilmetä huolestuttavia lässähdyksen merkkejä. Veljeni ilmoitti sunnuntaina poistuvansa heti aamulla kisapaikalta, koska hänellä oli iltapäivällä kissan syntymäpäivät.  Vai oliko se koiran? Ihan sama.
Jos jonkun elukan syntymäpäiviä ylipäätään pitää viettää, niin ainostaan kymmenen vuotta pakasteessa olleen hauen syntymäpäivän vietto on ymmärrettävää. Varsinkin, jos se vielä on tarkoitus syödä.
Jään kauhulla odottamaan, milloin joku jättää kalaretken väliin mennäkseen oopperaan.  Sitäkin huonompi veruke on vaimon synttärit. Vaikka me miehet voimme toista kuvitella, tosiasiassa vaimon paras synttärilahja on se, kun mies poistuu mahdollisimman kauas.

Veljeni Jouni Vehmanen taitaa ensi vuonna mennä mielummin kissanäyttelyyn kuin kalaan. Eikä siinä muuten mitään, mutta kun niillä kissoilla ei varmaan ole edes kukkamekkoa.

Nåtön nurkilla törmäsimme melkoiseen meduusaesiintymään. Voi olla, että ensi vuonna vegetarismi on edennyt jo niin pitkälle, että näitä tarjotaan meille illallisella. Kukaltahan meduusa enemmän näyttää kuin eläimeltä, vaikka sellainen onkin.

Toivoa kalaretken vanhojen kunnon perinteiden jatkumisesta tuovat Kinnusen Joni (vas.) ja varsinkin Vahanteen Kosti, jolla on niin vanhanmalliset ja ilmavat kelluntahaalarit, että niitä voi käyttää tarvittaessa sumppuna. Talvisin niiden ilmavarantoa voi käyttää Turun seudun kaukolämmittämiseen.

Lehtovaaran Teppo (vas.) sai Tammennon Jarilta terapiahoitoa tauolla, kun hauki teki tepposen ja väisti Tepon uistimet.

Tammennon Jari voittokaloineen ja Lehdon Petrin kakkoseksi sijoittunut 4,7 kilon kala, jota tosin ei laskettu, koska sitä epäiltiin kurkuksi . (Kuva: Teppo Lehtovaara)
Tällä kalareissulla jäivät taas ennätyskalat saamatta. Yleensä Perkalan kisan voittoon on vaadittu 7-10 kilon hauki, mutta tällä kertaa Tammennon Jari nappasi voiton 5,6 kilon sintillä.
Lehtovaaran Teppo teki  yhden sortin ennätyksen. Mies heitti koko lauantaipäivän aamusta iltaan saamatta hauen haukea. Ihmetteli vain, kuinka venekunnan kaksi muuta kalamiestä hänen molemmin puolin vetivät koko ajan kalaa.
Noin huonoon tulokseen en ole pystynyt edes minä, vaikka kerran oli aika lähellä, kun jäin kisan viimeiseksi 600 gramman hauella. Mutta se on kalajuttu se.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ israelilaisjuoksija vaihtoi yleisurheilun MM-kisoissa pikamatkalta kestävyysjuoksuun, koska ei tykännyt enää kipasta.

2 kommenttia

  1. En seuraa blogeja tai käy kalastamassa, mutta Vehmasen kalajuttuja on pakko lukea :). Hyviä kalareissuja toivottaa Risto Ruotsista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *