Kala-apajilla

Jaakkola sinnitteli kalalajeissa kakkoseksi

Talvipilkkikausi on sitten näilläkin nurkilla avattu. Olen töihin Artukaisiin ajaessani yrittänyt tiirailla, joko Jalostajan rannassa näkyy pilkkimiehiä, mutta ainakaan vielä ei ole osunut kohdalle. Veljeni sen sijaan kävi viikonvaihteessa nostamassa yhdestä pilkkireiästä yli sata ahventa Naantalin Särkänsalmen siltapenkereen viereisen venesataman laiturilta.  Laiturin vieressä ei kuulemma ollut jäätä kuin runsaan sentin verran, mutta silti hieman etäämmällä jään päällä oli pilkkimiehiä. Veli epäili, ettei siellä jäätä ainakaan enempää viitta senttiä ollut.

Kalataloussuunnittelija Timo Saarinen tiesi kertoa, että Mynälahdella kalastajat ajelevat jo mönkijöillä jäällä verkonlaskutouhuissa, joten sieltä täältä niitä jääapajiakin alkaa jo löytyä.*

Itse taidan ennättää pilkille vasta parin viikon päästä, kunhan olen saanut nuoltua viime vuodesta jääneet haavat, jotka jäivät surkeasta kalavuodesta.
Kaikilla ei mennyt yhtä heikosti. Turkulainen Mikael Jaakkola hävisi vain yhden vaivaisen kalalajin verran siinä, kuka onnistui koukuttamaan viime vuoden aikana eniten eri kalalajeja Suomesta. Ykköseksi kiri tuusulalainen Timi Laitinen, joka sai kokoon kaikkiaan 52 eri kalalajia. Se on kaikkien aikojen Suomen ennätyslukema, vieläpä selvästi sellainen.
Myös Jaakkola rikkoi syksyn mittaan vanhat ennätykset. Hän onnistui koukuttamaan 51 lajia.
Kisa oli äärimmäisen tiukka, sillä loppukesällä Jaakkolalla oli kasassa 46 lajia, kun vuoden 2017 lajikalastuksen Suomen mestari Laitinen oli yhden lajin perässä.

Mikael Jaakkola tietää, että kalaa nousee mukavasti vaikka keskeltä kaupunkia, kuten Turun Aurajoesta.(Kuva TS/Jori Liimatainen)
Uudet ennätyslukemat on nyt ensimmäistä kertaa virallistettu, sillä Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseura SKES keräsi ja tarkisti vuoden 2018 aikana lajikalastajien saamat saaliit.
Huipputulokset vaativat kalastajilta monipuolisten kalastustaitojen lisäksi suurta aktiivisuutta. Sekä Jaakkola että Laitinen poimivat lajeja aina Lappia myöten, ja molemmat koukuttivat haastavan lajin isosimpun Märketin majakalta Ahvenanmaalta.
Jaakkola kertoi Iltalehdessä kesän lopulla, että siihen mennessä eniten aikaa vievää oli ollut saada mittakuha, minkä haasteellisuuden olen itsekin pannut merkille erityisesti Turun lähivesillä.
Kuvaavaa lienee myös se, että Laitisen listalta jäi uupumaan muun muassa taimen.

Jaakkola on ollut tuomassa Turkuun katukalastusta (TS 9.10.2018) yhdessä Niko Saton (etualalla) kanssa. (Kuva Ari-Matti Ruuska)
Kaikkiaan eri lajeja Suomen vesiltä saatiin 55.
– Kalalajeja on mahdollista saada Suomen vesiltä enemmänkin. Esimerkiksi kilohailia, nokkakalaa tai piikkisimppua ei viime vuonna kukaan lajirekisterin ilmoittajista saanut koukkuun. Siloneula ja särmäneula ovat niin pienisuisia, että ainakaan vielä lajikalastajat eivät ole onnistuneet niitä tavoittamaan, SKES:n puheenjohtaja Jukka Halonen kertoo.
Lajipisteen saamiseen ei enää riittänyt pelkkä oma ilmoitus, sillä erityisesti lukuisat särkikalalajit sekä pienet tokot menevät helposti sekaisin. Jokainen saatu kalalaji tuli dokumentoida selkeällä valokuvalla, ja saalislaji tarkistettiin ja määritettiin sen perusteella. Tilastoihin ei hyväksytty mukaan rauhoitettuja tai alamittaisia kaloja.
-Lajirekisteri selvästi kasvatti lajikalastajien innostusta korkeisiin vuosimääriin. Sitä jatketaan nyt myös tästä eteenpäin,  Halonen lupaa.
Halosen mukaan jo 20 kalalajia on aloittelijalle hyvä tulos, ja sillä pääsee jo pronssiseen kerhoon. Hopeinen edellyttää 30 ja kultainen 40 vuosilajia. Platinaan yltävät vain ne kalastajat, jotka koukuttavat vuodessa 50 lajia tai enemmän. Laji-ilmoitukset voi lähettää osoitteeseen info@skes.fi
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ jääkiekkoilija Esa Tikkasen parhaat jutut on nyt kerätty tikitaaliseen tallenteeseen.
*Lisätty juttuun 9.1.

1 kommentti

  1. Viime viikon perjantaina Jalostajanrannan jäällä oli yksi ukko.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *