Kala-apajilla

Ilmastonmuutos yllätti siiat

–Tsiigaa, sanoi siika toiselle, kun ne uiskentelivat pitkin merenpohjaa, jossa niiden edessä näkyi yllättäen mato.
– Kaikkea se ilmastonmuutos aiheuttaakin, vastasi toinen siikaa hämmästyneenä siitä, kuinka mato saattoi pötköttää niiden silmien edessä jo joulukuussa, vaikka vasta jäiden lähdön jälkeenhän sukasmatojen tiedetään nousevan pohjamudasta siikojen töröhuulien ulottuville.
Ilmastonmuutos ja ilmastonmuutos. Olihan siikakaksikko ilmastonmuutokseen viitatessaan oikeassa ainakin siinä, että minä olin siikaongella ainakin kolme kuukautta aikaisemmin kuin ”normaalisti”, koska jäät tulevat  ilmastollisista syistä esteeksi nykyään vasta tammikuussa, jos silloinkaan.
Nyt minä huijasin uuden vuoden aattona nuo kaksi siikaa imaisemaan tavallisia kaupasta ostettuja matoja ja tein siinä samassa uuden kausiennätyksen. Ennen en sentään ole saanut jo joulukuun puolella ensimmäistä onkisiikaani, vaan se on venynyt tammikuun puoliväliin, mikä sekin on toki hirmu epätavallista.

Kolme siioistani oli tällaisia pieniä ruipeloita (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Toinen lauantain siioistani antoi aihetta pieneen juhlahetkeen:  luomulähisushia ja kuoharia.
Uudenvuoden aaton siioista syntyi minulle kova päänvaiva. Olivatko nuo kalat kauden lopetussiiat vai uuden siikasesongin avauskalat?
Reippaana poikana ratkaisin pulman menemällä siikaongelle myös uudenvuoden päivänä, jolloin onnistuin saamaan silloinkin kaksi siikaa, pieniä tosin. Olkoon siis niin, että 31.12. 2016 saadut kaksi siikaani olivat siikaonkikauden lopetussiikoja ja 1.1.2017 siikaonkikauden aloitussiikoja.

Mökkilaiturilta avautui sunnuntaiaamuna hieno näky kohti kala-apajia.

Verkot eivät antaneet enää saalista. Siinä ja siinä on, pääseekö tämän viikon pakkasjakson jälkeen jo jäälle tepsuttelemaan ja laskemaan verkot jään alle.

Sunnuntaina taivas oli välillä niin kirkas, että sinne tähytessään sai pelätä lentokoneiden törmäystä.
Tästä on hyvä jatkaa uutta vuotta, joka on minulle juhlavuosi. Tänä vuonna tulee 20 vuotta täyteen siitä, kun hurahdin kalahulluksi eli aloin pitää kirjaa saaliistani.
Voisinpa melkein luvata, että yksi rajapyykki tulee ainakin juhlavuonna puhkottua: 8000 hauen raja. Nyt niitä on nimittäin koossa jo 7862. Mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa, tuumivat siiatkin onkimatojani odotellessaan.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ terroristin mielipiteitä kärkevästi esittävää rähjähdekirjaa kutsutaan pamfletiksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *