Kala-apajilla

Futisjuhannuksena savustetaan pallokalaa

Tästä ei tule yhtään mitään. Nimittäin hauen kalastuksesta. Kelit ovat kesäkuussa olleet sellaiset, ettei kalaan ole pahemmin huvittanut mennä. Vesi on pysytellyt alhaalla ja tuulet ovat puhaltaneet pohjoisesta niin kylmästi, että veden lämpötila putoaa tällä menolla takaisin keväisiin taimenasteisiin ja vihta jäätyy saunoessa.
Vaikka aikainen ja hyvä haukikevät antoi aihetta uumoilla, että tästä tulee saaliin lukumäärän ja koon suhteen hyvä vuosi, se uhkaa tällä menolla jäädä toteutumatta.  Tähän mennessä en ole saanut merestä kuin 76 haukea ja se on vähän se.
Tuskin tästä silti huonoin haukivuoteni tulee, koska elo-syyskuussa nousee aina paljon pientä pulikkaa. Alkukesän vaje on paikattavissa.
Huonoin haukivuoteni lukumäärällisesti oli vuosi 2009, jolloin sain tasan 200 haukea. Paras vuosi oli 1999, jolloin haukia nousi 706. Viime vuosi oli paras 13:een vuoteen, saalis 531 haukea.
Rakkolevää näkyy meressä nyt todella paljon, mikä voi olla merkki meren tilan paranemisesta. Rakkolevän pirteä pilkistely voi tietenkin johtua siitä, että vesi on niin alhaalla, että puskat lilluvat pinnassa. En ihmettelisi toisaalta, jos vähäjäinen talvi vaikuttaisi rakkolevän runsauteen. Muistelen, että havaitsin runsaita rakkoleväesiintymiä myös vuonna 2009, jota edelsi jäätön talvi. Kuinka ollakaan, juuri tuo vuosi oli huonoin haukivuoteni.

Jos vähemmän houkuttelevista kalakeleistä jotain hyvää puolta hakee, se on se, että olen voinut katsoa kesälomallani rauhassa jokaisen MM-futisottelun tähän mennessä, joko suorana tai kovalevyltä.
Yleensä mökillämme on tarjottu juhannusvieraille tuoretta ja itse pyydettyä kalaa, mutta nyt voi tulla pulmia, kun verkotkin ovat likaantuneet alta aikayksikön pyyntikelvottomaan kuntoon kovien pohjoistuulten vuosi.  Silakan litkauskaan ei ole luonnistanut.
Jos juhannus sujuu telkkarin ääressä futista katsellen, taidan savustaa vieraille jalkapallon ja tarjoilla sen pallokalan nimellä. Kylkiäisiksi voisin paistaa vanhan pelisukan ja väittää sitä siikafileeksi. Eivät ne varmaan paljon normaaleista pöperöistäni maultaan poikkea.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ meribiologi ei löytänyt levää, koska se oli piilevää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *