Kala-apajilla

Fongaamaan ja lirkkimään Turussa

Suomen vaativimmaksi kalastuskilpailuksi luonnehdittu Kalamaraton järjestetään tänä vuonna myös Turussa, joka liittyy näin Helsingin, Kotkan ja Joensuun joukkoon. Turun kisa järjestetään kaupungin omistamilla vesialueilla 24.-25.5.
Koko kalamaratonin isä on Suomen Kalastusmatkailun Edistämisseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Halonen, joka muistetaan myös demarin entisenä päätoimittajana ja Tarja Halosen presidentinvaalikampanjoiden taustapiruna.
Koko piru hän on kalamieheksikin. Kalastin yhdessä elämäni vaiheessa Halosen kanssa paljon Iniössä, kunnes miehestä tuli niin kiireinen, ettei näille vesille Helsingistä enää tahtonut ennättää.
Yhdelle reissullemme hän toi mukaamme kuulun kalastustoimittajan Jari Tuiskusen, joka onnistui tuolloin saamaan Kolkon lahdesta ennätyshaukensa,  piirun verran yli kymppikiloisen. Sinnikkyys palkittiin vihdoin, sillä olisihan Tuiskusen niillä kalastustuntimäärillä luullut saaneen yli kympin kaloja lukemattomia. Tuo henkilökohtainen ennätys taitaa olla edelleen voimassa.
Tuiskusen ennätyksen ansiosta minäkin esiinnyin yhdessä vaiheessa lähes jokaisessa Erä-lehdessä. Tuiskusen jutut oli koristeltu silloin aina logolla, jossa hän kannatteli tuota haukeaan. Siellä taustalla koreilin minä, tosin vain hattuni näkyi. Parempi niin.
Halosen kanssa koin yhden ikimuistettavimmista kalaretkistäni. Hauki oli niin hirveällä syönnillä,  että saimme  molemmnat 11 peräkkäisellä heitolla hauenpulikan. Jos oikein muistan toinen meistä sai myös 12:nnen peräkkäisen. Silloin päiväsaalis nousi muistaakseni sadan hauen tietämille.  Kaikki toki vapautettiin.
Halonen yritti kovasti saada minut kalamaratonin alkuaikoina kokoamaan joukkueen Helsingin kisaan, mutta enpä jaksanut innostua.  Kisassahan ei nimittäin pärjää tuurilla, vaan siinä tarvitaan taitoa ja asiantuntemusta – ja olisihan minua toki hävettänyt hävitä helsinkiläisille.
Kisaidea on sinänsä mainio.  Tavoitteena ei ole mahdollisimman painava saalispussi, vaan voittajat ratkaistaan saatujen kalalajien määrän perusteella. Kilpailu kestää 24 tuntia. Vain vapavälinein pyydetyt lajit hyväksytään kisakaloiksi.
Halosen mukaan Kalamartonin myötä lajikalastuksen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Hän ilolitsee siitä, että ”fongaus” vetää erityisesti nuoria kalastajia mukaan.
Fongaukseen kuuluu muuten sellainen kalastusmuoto kuin lirkkiminen, jossa rantamatalassa etsitään monia pieniä kalalajeja otsalampun ja pienen vavan kanssa.
Sinne siis kaikki fongaamaan ja lirkkimään. Toivottavasti Turun seudulta aina löytyy sellainen porukka, joka hakkaa mennen tullen Helsingin kisoissa tehdyt 30 kalalajin ennätykset. Pääsisin sitten soittamaan suutani taas Haloselle turkulaisten paremmuuden siivellä.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ etelään pilkille lähtenyt lappilaismies huomasi kaipaavansa kairaa.