Kala-apajilla

Aurinkoahvenia ja hellehaukia

Suuri toiveeni ei sitten toteutunut, kun viime viikonvaihteessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Turun kalamaratonissa ei hakattukaan Helsingin kalamaratonin ennätystä, joka lienee 32 kalalajia. Turussa voittaja jäi 24:ään, mikä sinänsä on hyvä saavutus, koska Turussa apajatuntemus ja -kokemus ei ole samaa luokkaa – vielä – kuin Helsingissä jo monta vuotta järjestetyissä kisoissa.
Turun kalamaraton nousi kuitenkin heti historialliseksi kisaksi, kun Saton Niko onnistui saamaan kisasta ensimmäisen Suomessa tavatun aurinkoahvenen. Lukekaapa siitä ja kisasta tarkemmin sunnuntain ja maanantaina Turun Sanomista.
Meillä merellä on aina tavattu vähän mollata tamperelaisia ja muita sisämaan kalastajia pilkkanimellä järvikalastajat. Kun nyt näitä uusia kalalajeja, kuten aurinkoahvenia ja allikkosalakoita on alettu narrata kaiken maailman lätäköistä ja lammista, pitänee terminologiaan lisätä vielä lätäkkökalastajat.
No, se ei ole kuitenkaan pilkkanimi, vaan arvonimi, koska ne, jotka saavat saalista jopa lätäköistä, saavat sitä varmasti pian jo grogilaseisakin. Itse olen sellaisesta jo kalastanut. Melkein olen jotain saanutkin, kun aamulla huomasin, että särkee.
Laiskana miehenä en osallistunut Turun kalamaratoniin. Keli helli kuitenkin saaristossa, joskin kalastamiseen se oli aivan liian korea. En malttanut pysyä silti kokonaan poissa mereltä. En saanut aurinkoahvenia, mutta kai se hellehaukikin aika harvinainen on. Hellehaukea väsyttäessäni olin hetken näkevinäni, että sillä oli jopa bikinit päällä. Ne taisivat pudota siinä hötäkässä, koska veneeseen kala nousi ihan ilkimulki. Olisi vamaan pitänyt panna hellehattu päähän moisten harhojen välttämiseksi.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ viskigrogeihin mieltynyt kalastaja haki Siwast Regallisen.

  1. Helsingissä noihin Turun lukuihin päästiin vasta 2010-luvulla, noin kymmenen maratonvuoden jälkeen. Puolessatoista vuosikymmenessä Turunkin lajimäärä kehittyy oleellisesti. Pahempaa minusta onkin, että voitto meni helsinkiläisille!
    Me käytiin onkimassa suutaria kisan aikana. Suutariksi jäi se yritys, mutta näimme siellä kokonaan bikinittömän, ei hauen vaan tytön. Arvoimme, oliko kyse nestehukasta vai siitä, että joku kilpaileva joukkue sai meidät onkimaan samaa paikkaa tarpeettoman kauan…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *