Kala-apajilla

Apua, jäät lähtevät jo

Ne päivät, kun jäät keväällä lähtevät, ovat mielestäni vuoden hienoimmat päivät. Se sai minut manailemaan viime viikonvaihteessa: Jumpanpumppaa, ne lähtevät Korppoosta nyt liian aikaisin!
Olen nimittäin lähdössä talvilomalle vasta huhtikuun puolivälissä, jolloin jäät ovat melko varmasti tipotiessään ja siianongintasesonki saattaa olla turhan pitkällä.
Olin laskenut kuukausi takaperin, päin honkia, että jäät lähtevät Korppoosta aikaisintaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Hyvällä tuurilla olisin saattanut olla todistamassa tapahtumaa vielä huhtikuun puolivälissä, kuten viime vuonna.

Vaikka tuulta ei ollut lauantaina iltapäivällä juuri lainkaan, jäälautat soljuivat salmesta ulappaa kohti. (Kuvat:Jukka Vehmanen)
Jäiden lähtö eteni lauantaina huikeaa vauhtia. Lauantain puolenpäivän ja alkuillan välisenä aikana jään reuna läheni laituriamme noin 300 metriä Korppoon pohjoispuolen ja Vattkastin välisessä salmessa.
Varsinainen rykäisy tapahtui iltahämärän lähestyessä. Jäillä on sellainen tapa. Kansi ratkeili isoiksi lautoiksi silmissä. Olipa taas hienoa katsella varsinkin, kun jäät olivat oikeasti meressä eivätkä silmissä.
Oli aika vekkuli näky, kun lautoissa seilasi keskellä salmea kokonaisia kaislikoita. Jäät olivat tempaisseet ne rannoilta siltä seisomalta mukaansa.
Moni pilkkimies olisi varmaan onnessaan, jos joskus pääsisi moisen kaislikon reunaan kalaan. Apajat vaihtuisivat mukavasti takapuolta nostamatta.
Luonnon äkkipikaisuutta ihmetellessäni elättelin toiveita siitä, että sunnuntaina saattaisin saada verkkoveneen vesille ja päästä puikkelehtimaan jäälauttojen välistä kohti aurinkoisia siikarantoja.

Pääsin kuin pääsinkin viikonvaihteessa siikaongelle, mutten sinne, minne olisin halunnut.
Turha toivo. Tuuli nousi yöllä ja kääntyi länteen. Se pukkasi salmeen jäälauttoja avomereltä niin, että niiden läpi pääsemiseksi olisi tarvittu avuksi Otso ja Kontio.
Kaiken kukkuraksi säätiedotus lupailee Korppooseen pakkasjaksoa. Jos tuuli ei vie pikaisesti jäälauttoja mennessään, pakkanen jäädyttää ne taas yhteen. Eipä siis jääkausi välttämättä olekaan vielä ihan kokonaan ohi.
Kun kävi näin, ajauduin etsimään Korppoosta avoimia siikaonkiapajia autolla. Ei saalista. En tosin hirveästi odottanutkaan, koska testaamani parit mestat eivät olleet ihan priimaa.

Aurinko pilkisteli sunnuntaina niin mukavasti, että sain houkuteltua vaimon mukaan ongelle.

Kun aurinko meni pilveen, oli syytä lähteä lämmittelylenkille.
Kävinpä pilkilläkin, mikä kertonee teille sen, että vaikka Korppoossa, Houtskarissa ja Nauvossa ovat aukot jo täysin auki, salmissa, lahdissa ja saariryhmissä on vielä jäätä.  Esimerkiksi Verkanin vierasvenesataman rampilta ei saa vielä venettä vesille eikä taida saada Korpoströmistäkään.  Korpo Marinin altaaseen oli laskettu ainakin yksi vene ja sieltä pääsee jo vaikka minne.

Yksi ahven voi joskus käydä kalliiksi.
Pilkkiminen olisi saanut jäädä väliin. En ehtinyt kairata kuin pari reikää, kun tapahtui jotain järkyttävää. Kairastani irtosi kesken kairaamisen kierreosuus terineen mutterin irtoaminen takia. Sinne se solahti meren pohjaan ennen kuin ehdin perkeleitä lausua. Mahtoi Ahtia sattua päähän.
Harmitti vietävästi, kun olin juuri viime vuonna hankkinut itselleni uuden Mora Ice Expertin, joita ei juuri vähittäismyynnistä tahdo enää löytää. Uuden tilaaminen saanee nyt venyä ensi vuoteen.
KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ lemmikkieläinkaupasta villapaidan ostanut totesi materiaalia hypistellessään: kas, mirriä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *