Hörppyi ja herkkui

Cocktails & fun eli hörppyjä ja hauskaa

ekblomin_lista

Tuoreus ja aidot raaka-aineet sekä tarinallisuus olivat valttia, kun Turku täyttyi cocktaileista sekä hauskanpidosta viime viikon Food & Fun -ruokafestivaalien cocktailtapahtumassa.

Seitsemässä turkulaisessa baarissa loihdittiin vierailevien baarimestareiden johdolla toinen toistaan houkuttelevimpia cocktaileja. Jokainen baarimestari oli kehitellyt oman cocktailmenunsa, joita ravintoloiden asiakkaat pääsivät maistelemaan.

E.Ekblomin baariin saapui pala Japania baarimestari Hishashi Watanaben kera. Japanilaisen Watanaben mukana oli hänen kanadalaislähtöinen vaimonsa Ionna Morelli. Pariskunta toimi saumattomasti yhteen Watanaben keskittyessä drinkkien tekoon ja Morellin esitellessä juomat tarinoineen. Watanebeen baarityöskentelyssä sekä drinkkien koristelussa näkyi japanilainen minimalismi.

Hishashi Watanabe. Kuva: Jaana Vainio

Anniskelukahvila Tiirikkalan vallannut baarimestari taas matkusti Turkuun niinkin eksoottisesta kaupungista kuin Keravalta. Keravalla Speakeasy eli salakapakkatyylistä Pop Up -ravintolaa pitävä Jani-Pekka Hiltunen on edustanut Suomea cocktailkilpailuissa aina Lontoota, Kööpenhaminaa, Osloa ja Ranskan Deauvillea myöten.

Hiltunen kertoi tuomaristolle olevansa cocktailkulttuurin lähettiläs, joka olikin tätä kuunnellessa helppo uskoa. Hiltusen cocktailmenun punaisena lankana esiintyivät tarinat aina norjalaisesta mytologiasta Pohjois-Karjalaiseen kuusimetsään.

Jani-Pekka Hiltusen cocktailmenu. Kuva: Jaana Vainio

Anniskelukahvila Tiirikkalan ravintoloitsija Jarno Venho oli erittäin tyytyväinen vierailijaansa ja aikoo tehdä jatkossakin yhteistyötä Hiltusen kanssa.

– Hiltusen kautta saimme Tiirikkalaan uudenlaisen lähestymistavan cocktaileihin ja esimakua siitä, mitä kaikkea juomat voivatkaan olla, Venho kertoo.

Hiltusen Salakapakka -cocktailmenu on tarjolla Tiirikkalassa ainakin seuraavan parin viikon ajan. Näin nekin asiakkaat jotka eivät Food & Funiin ehtineet, saavat tilaisuuden maistella näitä herkkuja, Venho toteaa.

Orri Pall Vilhjalmsson

Pinellan baarissa islantilainen Orri Pall Vilhjalmsson taustoitti drikkien teon lomassa islantilaista tapaa tehdä juomia. Viime vuoden lopulla Reykjavikiin Apotek-ravintolan yhdessä The Cow:ssa Food & Funin aikana vierailleen Gunnsteinn Helgin ja parin muun kumppanin kanssa avannut Vilhjalmsson kertoi tuoreiden ja aitojen raaka-aineiden, hyvälaatuisten alkoholien sekä luonnon inspiroivan häntä ja näkyvän cocktaileissaankin.

Vilhjamssonin avokadoa sisältänyt alkoholiton cocktail sai tuomariston suun messingille. Pisteitä juomalle kertyi täydet kymmenen. Vilhjalmsson pokkasikin tällä juomallaan Food & Funin parhaan alkoholittoman cocktailin tittelin lauantaina Kaupungintalon palkintojenjaossa.

Vilhjalmssonin alkoholiton drinkki teki hyvin kauppansa.

Pinella Baarin pääbaarimestari Ossi Lemmetty vakuuttaa alkoholittoman avocadococktailin löytyvän jatkossakin Pinellan drinkkilistalta ja kehuu yhteistyötä Vilhjamssonin kanssa.

– Orrin kanssa oli lystiä tehdä töitä. Tämä on rautainen ammattilainen, tehnyt 16-vuotiaasta asti ravintoladuunia, joka näkyi kaikessa työskentelyssä.
Meillä oli alustavasti puhetta, että minä lähtisin puolestani Islannin Food & Funiin vierailevaksi baarimestariksi Orrin Apotek -ravintolaan, Lemmetty summaa.

Börs Bar & Cafeeseen oli virolainen baarimestari Agu Koit Tallinnan Manna La Roosasta tuonut mukanaan cocktailmenunsa lisäksi Aku Ankkoja. Aku Ankat toimivat lasinalustoina Koitin mustikkaa, konjakkia ja inkivääriä sisältäneelle nimikkococktail Agu Ankalle.

Agu Koitin Agu Ankka -drinkki. Kuva: Jaana Vainio

Börsin apulaisravintolapäällikkö Minna Laurila kertoo cocktailien myynnin selkeästi vilkastuneen Food & Funin aikana. Varsinkin viikonloppuna asiakkaat olivat kiinnostuneet Agu Koitin cocktailmenusta ja kuvasivat pöydässä drinkkejään.

Myös Börs aikoo pitää vierailijansa juomia valikoimissaan vielä hetken aikaa.
– Ainakin Koitin Agu Ankka -drinkki tulee löytymään listaltamme. Tarjoilemme sen tottakai oikeaoppisesti Aku Ankan kera ja lehden saa asiakas mukaansa, Laurila lupaa.

The Cow:ssa eli Lehmässä vieraillut islantilainen Gunnsteinn Helgi toi cocktailmenussaan esille keittiöstä tuttuja makuja. Helgi kertoi käyttävänsä cocktaileissa paljon yrttejä.

– Yrtit tuovat juomille lisäarvoa. Keittiössämme käytetään myös paljon tryffeliä, joten halusin kokeilla sitä myös juomien makumaailmaan, taustoitti reykjavikilaisten Public Housen, Apotekin ja Sushisamban ravintoloitsijoihin kuuluva Helgi.
Helgin tryffelivaahtoa sisältänyt cocktail olikin yksi Food & Funin erikoisemmista.

Gunnsteinn Helgin tryffelivaahtoa sisältänyt drinkki

Lisäarvoa Gunnsteinn Helgille toi tämän ja yhtiökumppaninsa, Pinella Baarin vierailevan tähden Orri Pall Vilhjalmssonin yhteistyö Turun Ruokamessuilla käydyssä vierailevien baarimestareiden mittelössä. Vilhjalmsson ja Helgi esittelivät toistensa juomat ja juonsivat toistensa kilpailusuoritukset.

Hotelli Marinan loungebaarissa islantilaisen Slippbarinn Asgeir Mar Björnsson hauskutti tuomaristoa kertomalla tarinoita cocktailmenunsa taustalta.

Miehen Pippi Gonzales -cocktail yhdisti ruotsalaisen Peppi Pitkätossun ja mexicolaisen Gonzalesin. Ruotsia ja Peppiä eli Pippiä juomassa oli aquavit, Mexicoa taasen tequila. Björnssonin Hiphopapotamus olutcocktail palkittiin Food & Funin parhaana olutdrinkkinä.

Asgeir Mar Björnsson

 

Bar 4:n vieraileva baarimestari, espanjalainen Roberto Valle kertoi valmistamistaan juomista, juomien tekijöistä, juomakulttuurista, juomien tarjoilutavoista sekä paljosta muusta. Vallen voisi hyvin kuvitella mukaan TV-sarja Serranon perheeseen.

Roberto Valle

Vallen vankka ammattitaito paistoi cocktailien viimeistelyssä.
– Haluan tehdä drinkkejä asiakkailleni, en itselleni, totesi Valle varmistaen samalla onko juomissa riittävästi makua ja onko kirpeäksi ajateltu juoma varmasti riittävän kirpeä.

Vallen cocktailmenun tasapainoisuus ja raaka-aineiden käyttö toivat miehelle voiton Food & Funin vierailevien baarimestareiden kilpailussa.

Bar 4:n baarimestari Nicke Lundgren sanoo Roberto Vallen cocktailien sopineen Bar 4:ään eli Neloseen.

– Käytämme korkealaatuisia raaka-aineita ja Vallen juomat olivatkin linjassa oman drinkkimaailmamme kanssa. Juomat olivat meidän näköisiä sekä tyylisiä ja ne otettiin hyvin vastaan. Saimme myös uusia asiakkaita Food & Funin myötä. Pienellä hienosäädöllä tästä saadaan ensi vuonna vielä upeampi tapahtuma, Lundgren toteaa ja lupaa Nelosen listalta löytyvän Vallen kädenjäljen vielä hetken ajan.

Nicke Lundgren

Food & Fun cocktailkilpailu
1. Roberto Valle, Bar 4
2. Asgeir Mar Björnsson, Marina Lounge Bar sekä Jani-Pekka Hiltunen, Anniskelukahvila Tiirikkala

Paras alkoholiton cocktail
Orri Pal Vilhjamsson, Pinella Bar

Paras olutcocktail
Asgeir Mar Björnsson, Marina Lounge Bar

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *