Höperöt pöperöt

Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen

Mummo Ankan piiras

Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen
Teksti & kuva © Virve Nyyssönen

Vietin ison osan lapsuuteni kiireettömistä, aurinkoisista kesäpäivistä Aku Ankkoja lukien. Mummo Ankan leipomat piirakat saivat aina veden herahtamaan kielelle. Pyysin omaa mummoani leipomaan samanlaisia ja niinpä hän opetti minulle tämän helpon ja herkullisen piirakan valmistuksen salat.

Olen tehnyt tällä ohjeella varmaan satoja piirakoita ja palaute on aina ollut yhtä ylistävää: ”Parasta *piirakkaa jota olen koskaan syönyt!” (*mustikka-, omena-, karviais- tai raparperi)

Piirakan täytteeksi sopivat yhtä hyvin omenat kuin marjatkin, mutta koska raparperiaika on nyt parhaimmillaan, käytin täytteeseen raparperia jonka maustoin kanelilla ja sokerilla. Herkullista!

[resepti]

Mummo Ankan piiras

200g voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria


Täyte:
3-4 dl pilkottuja ja kuorittuja raparperinvarsia, ripaus kanelia ja sokeria.

 

Alkuvalmistelut:
Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 26cm:n piirakkavuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Tee näin:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota voi ja sokeri erillisessä astiassa. Lisää munat yksitellen, samalla voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi kuiva-aineseos ja sekoita taikina tasaiseksi.

Erota ¾ taikinasta piirakan pohjaksi. Taikina on melko löysää, joten sen päälle kannattaa ripotella hieman jauhoja ennen painelemista piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää täyte, mausta kanelilla ja sokerilla. Painele sitten loput taikinasta täytteen päälle kanneksi.

Paista uunin alaosassa 45-50 min.

Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Herkullisia hetkiä,

Virve

[/resepti]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *