Höperöt pöperöt

Kotitekoinen jogurtti

Yoghurt
Teksti & kuva © Virve Nyyssönen

Tiesitkö, että jogurttiakin voi tehdä itse? Kyllä, eikä se ole edes vaikeaa! Kaikki mitä jogurtin teossa tarvitaan: maitoa, muutama lusikallinen hyvälaatuista maustamatonta jogurttia ja aikaa. Ei voi mennä vikaan!

Olen itse oikea jogurttiholisti, syön sitä mieluusti sekä aamupalaksi, lounaaksi että iltapalaksi. Koska en pidä valmiiksi maustetuista jogurteista, ostan aina maustamatonta jogurttia. Jogurttiannokseni sekaan heitän runsaasti pähkinöitä, marjoja ja mysliä, joskus kruunaan annoksen lorauksella hunajaa. Herkullista ja terveellistä!

Koska jogurttia menee taloudessamme niin paljon, olin jo kauan suunnitellut kokeilevani sen tekemistä itse. Jostain syystä kokeileminen oli kuitenkin aina jäänyt vain ajatuksen asteelle. Kunnes eräänä päivänä selasin uunini käyttöohjetta, etsiskellen jtn. teknistä tietoa. Satuinkin löytämään jogurtin teko-ohjeen! Hämmentävää, mutta totta: jogurttia voi valmistaa myös uunissa. (Joskus niiden käyttöohjeiden lukeminenkin on siis ihan hyödyllistä puuhaa..)

Kokeiltuani valmistustapaa olin positiivisesti yllättynyt. Lopputuloksena oli ihana, samettisenpehmeä jogurtti.

[resepti]

Jogurtti

1l täysmaitoa
100-150g maustamatonta (turkkilaista tai kreikkalaista) jogurttia

1.) Lämmitä maito kiehumispisteeseen välillä sekoittaen.
2.) Jäähdytä maito n. 40-asteiseksi. Lisää jogurtinjuuri ja sekoita.
3.) Käytä uunin kiertoilmaominaisuutta ja lämmitä uuni 50-asteeseen.
4.) Kaada jogurttiseos lasi- tai keraamisiin annosvuokiin tai yhteen isoon vuokaan. Peitä tuorekelmulla.
5.) Nosta uunin pohjalle ja anna jogurtin fermentoitua 8h.
6.) Lopuksi jogurtti siirretään jääkaappiin viilentymään, vähintään neljäksi tunniksi. Jogurtti paksunee vielä viilentymisvaiheessakin.

P.s. Omaa jogurttia voi käyttää jälleen seuraavan erän pohjana, mutta ajan saatossa jogurtin sakeuttamisvoima heikkenee.

Herkullisia hetkiä,

-Virve-

[/resepti]

 

2 kommenttia

  1. Voisiko lisätä maitohappobakteereita kapselista? Tulisi entistä parempaa? Onko kukaan kokeillut tehdä viiliä näin uunissa? Kiitos tästä, olipa ajatuksia herättävä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *