Extreme

Ystävänpäivä historian pyörteissä

Ystävänpävällä on pitkät juuret historiassa. Antiikin roomasta se on matkannut nykyaikaan hieman kaupalliseksi aviopuolison, seurustelukumppanin tai ystävän muistopäiväksi. Mistä kaikki oikeaastaan alkoi?
Lupercalia oli roomalaisten pakanallinen juhla, jossa ylistettiin luonnon jumalaa ja hedelmällisyyttä. Miehet läiskivät kaduilla ihmisiä nahkaremmeillä, sillä sen uskottiin tekevän ihmiset hedelmällisemmiksi. Lupercaliaa vietettiin aina 400-luvun loppupuolelle ja oli näin ollut vuosittainen juhlinnan kohde jo ainakin 150 vuotta.
Kristinuskon ja kirkon saavuttaessa asemaa ympäri maailmaa, pyrittiin järjestelmällisesti poistamaan juhlat ja pyhät, jotka oli suunnattu pakanajumalien ylistämiseen. Lupercalia oli roomalaisille karnevaalimainen juhla, jota kansa rakasti paljon. Kirkko päättikin säilyttää juhlan, mutta vaihtaa juhlittavan kohteen. Tästä lähtien juhla tunnettiin Pyhän Valentinuksen päivänä. Myytin mukaan Pyhä Valentinus oli roomalainen pappi. Rooman keisari Claudius II määräsi 200-luvulla avioitumiskiellon jotta saisi rauhassa vahvistaa armeijansa. Valentinus oli kieltäyynyt noudattamasta käskyä, ja vihki pareja salaa.
1300-luvulla Valentinuksen päivä alkoi levitä eurooppaan ja se yhdistettiin rakkaan muistamiseen. 1800-luvulla perinne oli levinnyt jo yhdysvaltoihin. Vasta 1900-luvulla juhlasta alkoi tulla materialistinen, ja tuotteita alettiin kaupata nimenomaan ystävänpäivää varten. Rakkaus on ikuinen teema historiassa, ja sille muotoitui ajan myötä täysin oma juhla. Ihmiset ovat aina välittäneet toisistaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *