Extreme

Viherpeukalon perusvinkit

Kevät tekee pikkuhiljaa paluutaan, ja sen myötä on hyvä innostua istuttamaan värejä niin syötäväksi kuin koristeeksikin. Oma kotini kun alkaa pikkuhiljaa muistuttaa viidakkoa, ajattelin jakaa omia hyväksi kokemiani kasvien istutus- sekä hoitovinkkejä jatkettuna vielä vihreämmän peukalon omistavan ukkini viisauksilla.
VIHERKASVIT
Itse en ole irrottanut viherkasveja alkuperäisestä muoviruukustaan, vaan laittanut sen kanssa kasvin toisen ruukun sisään. Uudesta mullasta kasvit saavat kuitenkin uusia ravintoaineita ja kasvuvoimaa, joten se olisi parempi siirtää ne heti uuteen multaan. Jotkin kasvit, kuten peikonlehti, kasvavat nopeaa tahtia, ja saattavat tarvita siirtoa isompaan ruukkuun kerran vuodessa tai parissa. Silloin laita isompaan ruukkuun multaa, irrota kasvi varovasti muoviruukusta, laske se uuteen multaan ja täytä niin, että se pysyy tukevasti pystyssä. Kastele multaa, jotta se tiivistyy.
Monista viherkasveista on mahdollista irrottaa ns. pistokas, eli kukkimaton pala vartta, jossa on lehteä. Laita se vaasiin veden kanssa, ja kun se on kasvattanut omat juurensa, siirrä se vähäravinteiseen, hiekkapitoiseen multaan. Riippuen kasvista, pistokas saattaa tarvita juurikasvatusta, mutta jotkut ovat valmiita istutettavaksi multaan sellaisenaan.
Eri kasvilajit tietysti tarvitsevat erilaisia määriä vettä. Hyvä on kuitenkin kastella kaikki kasvit suunnilleen kerran viikossa, ja antaa toisille enemmän ja toisille vähemmän vettä. Seuraa kasvien reaktioita, ja muuttele sen mukaan.
YRTIT
Sen sijaan, että ostat kaupasta yrttiruukun kerran leikeltäväksi ja sitten poisheitettäväksi, mikset istuttaisi sitä multaan ja pitäisi yleisimmät yrtit aina ulottuvillasi? Yrttejä ei ole helpoin pitää elossa, mutta muutamalla niksillä sekin onnistuu suhteellisen vaivattomasti.
Yrtit tarvitsevat päivittäin tilkan vettä, mutta eivät halua kellua. Leikkaa kooltaan noin kolmasosaa maitopurkista vastaava pohjaosa irti ja laita pohjalle kiviä ohjaamaan ylimääräiset vedet pois mullasta. Laita päälle multaa, irrota yrtti muoviruukustaan ja taputtele se yhteen mullan kanssa. Muista pitää yrtit aivan ikkunan vierellä, jotta ne saavat paljon valoa, ja leikkele niitä säännöllisesti jättäen kuitenkin aina vähintään kolmasosan jäljelle.
VIHANNEKSET
Aloittelijalle helppoja ensi-istutuksia ovat perusvihannekset kuten tomaatti ja kurkku. Siemenet pitää ensin idättää, aika vihanneksesta riippuen, minkä jälkeen ne siirretään varsinaiseen kasvualustaan. Katso siemenpussista idätysaika.
Helpoin alusta kerrostaloasujalle on amppeli tai juurikasmultapussi, johon tarvitsee vain tehdä reikä ja istuttaa kasvi.
Kylmään aikaan pidä vihannekset sisätiloissa lämpimässä, mutta ilman lämmetessä voit siirtää ne ulos aurinkoon.