Extreme

Uusien mahdollisuuksien oppikirja


Minua on jo vuoden verran vaivannut kutina siitä, että nykyinen opiskelupaikkani ei ole minulle se oikea. En ole uskaltanut sanoa sitä ääneen. Hävettää myöntää, että on valinnut väärin. Kaduttaa tunnustaa, että tahtoo uuden mahdollisuuden. Asiaa helposti paheksutaan.

Minun korkeakouluun pääsyni perustui tapahtumakulkuun, jota kaikki toivovat omalle kohdalleen; yksi hakuvaihtoehto ja ykkösellä sisään. Rupea siinä nyt sitten parin lukukauden jälkeen sössöttämään, että ei tunnu kivalta, tämä ei ole sellaista opiskelua, josta haaveilin.

Olen sitä mieltä, että korkeakouluopiskelun tulisi olla kivaa. Ei siksi, että se olisi helppoa tai pelkkää pippalointia vaan sen takia, että opiskelualastaan nauttii. Joskus käy niin kuin minulle. Ala on oikea, mutta koulun valinta menee silti päin pyllyä. Koska rohkenen vihdoin sanoa sen ääneen, ymmärrän myös, että vika ei ole minun sen pahemmin kuin koulunkaan. Aina ei vain kemiat kohtaa.

Kertalaakionnistuminen ammattikorkeakoulun tai yliopiston suhteen ei ole taattua. Joskus sitä luulee haluavansa asioita, joita ei oikeasti halua. Joskus sitä yrittää muovata itseään sellaiseen muottiin, johon ei sovi, koska ei uskalla hypätä tuntemattomaan.

Kuka muka haluaa luopua koulupaikastaan kahden vuoden täysipainoisen opiskelun jälkeen? Minä haluan. Eikö sitten muka jälkikäteen harmita, että jätti opintonsa kesken, vaikka oli jo puolivälissä? Ei minua harmita. Sittenhän sinulta meni pari vuotta ihan hukkaan! Ei todellakaan mennyt. Kahden vuoden aikana olen ehtinyt etsimään itseäni ja tekemään joukon loistavia valintoja sekä kasan tyhmiä päätöksiä. Olen kasvanut ihmisenä – saavuttanut sen kliseen, jolle olen aiemmin pilkallisesti naurahdellut.

Monta isoa päätöstä ei elämässä saa tehdä montaa kertaa, mutta kouluun voi aina hakea uudestaan. Ne, jotka mollaavat tällaisen ”sitoutumiskyvyttömyyden” olevan ajanhukkaa, voi vastata, että oma tulevaisuus on maailman paras sijoituskohde.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *