Extreme

Uuden(koulu)vuodenlupauksia

Minulle kouluvuoden alku on aina tuntunut enemmän ”uudelta alulta” kuin vuodenvaihde. Koululaisen ja opiskelijan elämää on kenties rytmittynyt eri tavalla kuin työssäkäyvän. Toisaalta kesän päättyminen on suuri asia myös esimerkiksi luonnossa, kun kasvit kuolevat ja eläimet käpertyvät talviunille. Jokin päättyy ja jotain täysin uutta ja erilaista alkaa. Kalenterivuoden vaihtuessa taas pimeä talvi jatkuu täysin samanlaisena vielä useamman kuukauden. Eikö siis olisi luonnollisempaa, että uudenvuodenlupauksia tehtäisin kesän vaihtuessa syksyyn?
En ole koskaan tehnyt uudenvuodenlupauksia, sillä en oikein keksi mitään lupausta, joka olisi merkittävä ja suuri muutos elämääni mutta josta pystyisin myös varmasti pitämään kiinni. Painonpudotus ei ole koskaan oikein sujunut, pisin herkkulakkoni taisi kestää kaksi viikkoa ja kaikenlaiset elämänhallintaan liittyvät lupaukset ovat tuhoon tuomittuja heti synnyttyään. Ideoita lupauksiin kyllä riittää, ja ne kaikki liittyvät juurikin siihen elämänhallintaan.
Ensinnäkin haluaisin luvata lopettaa myöhästelyn ja vitkastelun. Olen usein juuri sen minuutin tai kaksi myöhässä, korkeintaan sekunnilleen ajallaan, koska en vain osaa lähteä kotoa ajoissa. Aamuisin kiirehtimisen sijaan istun mukavuudenhaluisena pöydän ääressä mutustamassa raukeana aamiaistani. Tiedostan koko ajan, että nyt olisi lähdettävä, mutten vain saa kammettua itseäni ylös. Haluaisin oppia olemaan aina kaksi minuuttia ajoissa, en kaksi minuuttia myöhässä.
Toiseksi haluaisin opetella käyttämään kalenteria, mikä kuulostaa kenties pikkujutulta. Minulla on hyvä muisti ja pysyn kyllä yleensä perillä kirjaamatta menojani mihinkään. Joka vuosi ostan kalenterin, merkkailen sinne asioita ensimmäisen kuukauden ajan ja sitten unohtanut sen hyllyyn lojumaan. Haaveilen aina, että minusta joskus kuoriutuisi se ihanan järjestelmällinen aikuinen, joka pitää kirjaa myös esimerkiksi rahankäytöstään ja tekee tentteihin lukusuunnitelmia. Kalenterin käyttö voisi olla ensiaskel sille tielle.
Lisäksi haluaisin vähentää kännykänkäyttöäni merkittävästi. Pidän itse kaukosuhteessa tärkeänä, että minut saa kiinni helposti ja toisinpäin, mutta poikaystävän kanssa keskustelu ei ole kuin murto-osa siitä ajasta jonka puhelimellani vietän. On vain ollut helppo oikeuttaa sillä kännykänkäyttöäni. Olen harkinnut jo pitkään jonkinlaista somelakkoa, ja se voisi ehkä olla hyvä kickstart tämän lupauksen toteuttamiselle. Kännykän poisjättämisestä vapautuvaa aikaa voisin käyttää esimerkiksi urheiluun ja käsitöihin. Kaikki luova ja liikunnallinen on niin palkitsevaa, siinä missä puhelimen tuijottamisesta tulee vain syyllinen ja laiska olo.
Haluaisin tehdä paljon muitakin lupauksia, mutten usko että pystyn pitämään edes näitä kolmea. Toisaalta jo yksi kolmesta olisi jo edistysaskel. Toivon ylipäätään, että saisin elämääni enemmän hallintaan, järjestykseen ja tasapainoon – se osa aikuistumisesta on jäänyt minulta kokonaan oppimatta. On palkitsevinta luvata parantaa jotain, missä on äärettömän huono, sillä silloin jo pienikin muutos näkyy!
Oona Oikarinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *