Extreme

Tonttuilun multihuipentuma


Tämä aattoa edeltävä viikonloppu on oikea tonttuilun multihuipentuma. Vaikea sanoa, onko hössötyksen laita pahempi markettien parkkipaikoilla vai kotikeittiöissä. Ihmispallerot ryntäilevät paniikinomaisesti joululimpun, viime hetken lahjojen ja piparjuuritahnan perässä. Se kuuluisa joulurauha on laskeutumaisillaan, mutta stressikertoimet hyrräävät yhä sen verran kovaa, että sillä energiamäärällä pääsisi pukin rekikin lentoon. Joulun taikaa on sekin, että kuusijuhla onnistuu vuosittain saapumaan salakavalasti yllättäen.

Minä en ole aiempina jouluina pahemmin ottanut kontoilleni stressiä siitä kuuluisasta ruokapuolesta. Olen näennäisesti auttanut äitiä hohhottelemalla ympäri keittiötä ja kattamalla saman hopealusikan kahdeksan kertaa. Olen hyvä nuuskimaan perunalaatikkoa, napostelemaan suklaakonvehteja ennen ruokaa ja puolustamaan kakun paikkaa jälkiruokapöydässä jonkin ”keveän ja raikkaan” jäädykkeen sijaan.

Tänä vuonna lupasin järjestää aattobrunssin. Voi mikä vaikutus kokkausvastuulla onkaan mielentilaan! Laskeskelen, riittääkö kattilan tilavuus kymmeneen riisipuuroannokseen ja harjoittelen servietillä, miten joulutortuista taitellaan mopsin muotoisia. En varsinaisesti stressaa, mutta vähän kuumottaa, koska en ole keittiön ihmenainen. Hoen itselleni, että ajatus on tärkein. Tärkeitä ihmisiä kokoontuu tupaamme joulustelemaan ja mukavinta on viettää yhdessä tunnelmallinen pala aattoa.

Koska olen tonttu henkeen ja vereen, en toisaalta pistä minkäänmoisia joulunalusaskareita pahakseni. Aion tänään lähteä keskustan sumaan etsimään vielä purkillisen piparirahkaa ja niitä tiettyjä konvehteja. Yritän tehdä sen mahdollisimman kiireettömästi kiirekaaoksen keskellä. Ei minulla ole mikään hoppu. Sitähän voisi vaikka pysähtyä tsiikailemaan jouluikkunoita ja vaikka juomaan sesonkisumpit. Pari lahjaakin voisi vielä ostaa ihan muuten vaan. Sitten voi tulla kotiin ja jatkaa mukavien, kuusijuhlateemaisten asioiden tekemistä; voisi keittää vielä koe-erän riisipuuroa, ihailla kaunista kuusta, katsella jouluelokuvia ja keitellä glögiä. Joulufiilis on maailman paras mielentila.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *