Extreme

Sanoja siellä, sanoja täällä

Suomen kieli. Melkoisen monotonista, toisinaan töksähtelevää ja päättömän päätteellistä. Tunnetusti jopa yksi maailman vaikeimmista kielistä oppia. Aih ja voih, kuinka ihanasti tuon kielen avulla voikaan leikitellä sanoilla.

Yksi suomen kielen hauskimmista asioista on se, että voit sanoa yhtä ja tarkoittaa aivan toista, vieläpä niin että muut ymmärtävät sinut täysin. Voit esimerkiksi vetää hirsiä, mutta kukaan ei suinkaan luule sinun raahaavan perässäsi suuria puukappaleita vaan tietävät sinun nukkuvan. Jos taas pohdiskelet, muistitko harjata ”leegot” aamulla, eivät muut kavahda sitä, että unohdit puhdistaa pienet leikkikalut.

Lisäksi suomen kielessä on mahtavia sananlaskuja, joita hyödyntää. ”Joka toiselle kuoppaa kaivaa, se itse siihen lankeaa” tai ”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista” ovat omiaan piristämään tekstiä kuin tekstiä. Jotkut sanonnoista ovat huomattavasti kryptisempiä kuin toiset, mutta onneksi niiden merkityksen voi nykyaikana nopeasti Googlettaa.

Yritin opettaa saksalaisille ystävilleni muutamia suomalaisia lauseita, jotka kuulostavat aivan päättömiltä. Niitä on kielessämme yllättävän monia. ”Kokko, kokoo koko kokko kokoon. Koko kokkoko? Koko kokko”, on yksi suosikeistani. Perässä seuraa ”Hilja sanoi Hiljalle hiljaa niin hiljaa, ettei Hilja kuullut, että Hilja sanoi Hiljalle hiljaa.” Ystävieni ilmeet olivat, noh, epäuskoisia.

Oma suosikkini sanoilla leikittelyssä on alkusointuisuus. Loppusoinnut sopivat hyvin runoihin ja musiikkikappaleisiin, mutta alkusoinnut ovat omasta mielestäni monikäyttöisempiä. Niitä voi asetella huomaamattomammin sinne sun tänne. Huomasitko, että tein niin tämän blogitekstin toisessa lauseessa?

Kirjoittaminen oli ennen mielestäni tylsää. Viime aikoina olen kuitenkin onnistunut löytämään siihen uutta intoa, nimenomaan sanoilla leikittelyn mahdollisuuksien kautta. Rakastan maistella sanoja suussani ja pyöritellä niitä ympäriinsä niin pitkään, että ne menettävät merkityksensä. Kokeile vaikka sanoa monta kertaa peräkkäin oma nimesi. Eikö alakin kuulostaa hassulta?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *