Extreme

Ruudun takaa

Digitaalisuus vyöryy päällemme kaikkialla ja määrittelee ajankäyttöämme ja arkeamme. Muutos on tapahtunut vauhdilla, niin vapaa-ajalla, töissä kuin koulussakin. Parhaimmillaan digitalisointi onkin helpottanut monia asioita, myös opiskelua.
Sähköiset oppimisympäristöt ovat siitä hyviä, että ryhmä näkee kätevästi kaikki kurssin muistiinpanot samasta paikasta. On helppoa tehdä ryhmätöitä, kun kaikki pystyvät muokkaamaan samaa tiedostoa samaan aikaan. Kun teksti on valmis, on sitä helppo vielä korjailla, eikä koko tekstiä tarvitse kumittaa pois.
Mutta. Kun kokeen pitäisi alkaa ja tietokone ei käynnisty, tai kun koe on kesken ja ohjelmisto kaatuu, tulee mieleen, että eikö olisi helpompaa tehdä koe kynällä ja paperilla. Siinä ajassa, kun matematiikkaohjelmissa kirjoitetaan yksi välivaihe, ehtisi paperille kirjoittaa jo koko laskun.
Sähköinen opiskelu on monen nuoren mielestä mennyt liian pitkälle. Olen käynyt niin koulukavereideni kuin serkkujeni kanssa keskusteluja aiheesta, ja kaikilla on ollut sama ajatus: opiskelemme ihan liikaa ruudun äärellä, ja monet tehtävät olisi paljon helpompi tehdä vanhanaikaisesti paperille. Eräs lukiolainen tuo Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa esille, kuinka suositeltava ruutuaika täyttyy moninkertaisesti koulupäivän aikana. Ruutuaikaa pyritään vähentämään, mutta samalla vanhat kunnon kynät, paperit, kirjat ja vihkot raivataan laitteiden tieltä.
Jos laitteita tuodaan kynän ja paperin tilalle koulunkäyntiin jo alakoulussa, hienomotoriikka ei ehkä kehity toivotulla tavalla. Vaikka tietotekniikan osaamista tarvitaankin tulevaisuuden työpaikoilla enemmän kuin ennen, se ei ole kaikki kaikessa. Tutkimusten mukaan käsin kirjoitetut muistiinpanot muistaa koneella kirjoitettuja paremmin. Myös luovuus kärsii, jos lapset totutetaan heti vain laitteiden äärelle.
Tekniikasta on hyötyä, ja se auttaa ihmisiä monessa eri asiassa, mutta kaikessa sitä ei välttämättä tarvita. Omilla valinnoillamme voimme itse vähentää omaa ruutuaikaamme. Itse taidan lopettaa kirjoittamisen tähän ja ottaa käteen ihan ”oikean kirjan”.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *