Extreme

Priorisoinnin pyhä vaikeus


Kiireiden keskittymää nimitetään usein ruuhkavuosiksi. Moni saa kuitenkin tuta todellisen hopun jo pari vuosikymmentä aiemmin. Opiskelijoiden kiiresyksyille ei ole omaa termiään, mutta sellaisen lanseeraukselle lienee kysyntää. Miltä kuulostaisi esimerkiksi ruuhkasyksy, kiireperiodi tai akateeminen hullunmylly?

Minulle kiireen päällimmäisiä ainesosia ovat koulu ja työt. Luentoja on viitenä päivänä viikossa kukonlaulusta auringonlaskuun ja jossain välissä pitäisi ehtiä suorittaa journalistisia urotekojakin. En varsinaisesti nauti minuuttiaikatauluista ja pitkistä päivistä – kuka niitä muka rakastaa – mutta tiiviissä arjessa on omat hyvätkin puolensa. Olo on ihanan aikaansaava, kun kellonkierrot täyttyvät ponnekkuudesta. Toisaalta ne harvat vapaatunnit ja -ajat tuntuvat taivaallisilta ja kaiken hyörinän keskellä niitä osaa arvostaa ihan uudella tavalla.

Kun on kiire, on pakko priorisoida. Minulle priorisointi on aina ollut melkoinen kompastuskivi, sillä haluan tehdä kaiken – mieluiten heti ja vielä hyvinkin. Viime aikoina olen yrittänyt oppia ymmärtämään, että velvollisuuksissakin on silloin tällöin joustovaraa. Jos periodissani pursuilee kahdeksan kurssia, minun täytyy miettiä, jaanko käytettävissä olevan opiskeluajan niiden kesken tasan vai panostanko johonkin enemmän, johonkin vähemmän.

Priorisointi on valintoja, onnistumisia ja epäonnistumisia kutakin yhden suhteessa kolmeen. Kiireessä on kuitenkin se hyvä puoli, että aika ei riitä yksittäisten floppien murehdintaan ja märehdintään. Elämä ei pysähdy yhteen (tai kymmeneenkään) huonoon suoritukseen, joten parempi kiinnittää huomio edessä oleviin koitoksiin.

Neljä vinkkiä priorisoinnin ja kiireen hallinnan tueksi:

1. Kuuntele itseäsi ja omaa jaksamistasi. Panosta eniten sinulle tärkeimpiin asioihin.

2. Älä jätä mitään viime tippaan. Deadlineilla on tapana kasaantua yhteen ryppääseen, joten lähde purkamaan to do -listaasi hyvissä ajoin.

3. Älä haali liikaa tekemistä. Luovu niistä kursseista, töistä tai harrastuksista, jotka aiheuttavat enemmän stressiä kuin hyvää mieltä. Useimmiten suoritusaikataulut ovat sumplittavissa.

4. Muista levätä. Rentoutuminen voi olla kaikkea bussimatkan musiikinkuuntelusta koko sunnuntain kestävään leffamaratoniin.

Palanen itse lukemaan kelpoja mietteitäni syksyn edetessä ja kiireensietokykyni ylittyessä.

”Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon.”

Hyvällä tavalla kiireistä ja oivallisesti priorisoitua syksyä kaikille kanssakiiruhtajille!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *