Extreme

Perhe ja harrastus, pysykää erossa toisistanne

Ajatus koko perheen yhteisestä harrastuksesta ei viehätä. Olisihan siinä puolensa: kyydit hoituisivat kätevästi, voisi lainata varusteita ja voisi kysyä neuvoja. Tulen hyvin toimeen kaikkien perheenjäsenteni kanssa. Silti, kiitos ei. Eikö harrastuksen tarkoituksena ole juuri paeta perhettä?
Ikiomaan harrastukseen voi uppoutua ja unohtaa perheen. Harrastuksissa tapaa uusia ihmisiä ja saa arkeen jotain vaihtelua. Joillekin se on ainoa keino jättää oma rooli perheessään taakse ja keskittyä aivan muuhun. Perheen säännöt ja muistutukset kotitöistä eivät seuraa kaikkialle.
Yhteiseen harrastukseen liittyy myös suorastaan kammottavia vaaroja. Perhehenki ei välttämättä parane, jos jäsenet alkavat kilpailla keskenään veren maku suussa. Kuka Korhosista oppii soittamaan uuden kappaleen ulkoa ensimmäisenä? Kuka juoksee Virtasten uuden ennätyksen? Mitä väliä? Kun kaikki eivät käy samoissa treeneissä, ei tarvitse kilpailla paremmuudesta. Klarinetinsoittoa ja kuviokelluntaa on paha verrata, ja hyvä niin.
Lisäksi jos joku perheenjäsen kyllästyy ja päättää lopettaa, hän ottaa suuren riskin. Hän voi leimautua suvun luopioksi ja mustaksi lampaaksi. Perheharrastus voi myös rajoittaa muuta elämää. Voi olla, ettei osaa tai uskalla aloittaa mitään uutta ja jännittävää yksin, kun ei ole sisaruksia tai vanhempia turvaamassa selustaa.
Sitä paitsi on usein terveellistä ja turvallista, että perheenjäsenillä on omia lajeja. Olen ihan helpottunut, etteivät lähes viisikymppiset vanhempani harrasta seinäkiipeilyä kanssani.

2 kommenttia

  1. minulle ei tulisi mieleenkään harrastaa likan kanssa samaa harrastusta myöskään..lapseni on vielä alaasteella ja kyyditsen hänet harkkoihin aina,mutta treeneihinkään en jää kattelemaan,koska olen huomannut hänen keskittyvän paremmin kun äiti ei ole paikalla..valmentajat on sitä varten että he ohjaavat lapsia ja opettavat,eivät varmasti edes kaipaisi vanhempien kommentteja kentän laidalta..mukavaa syksyä kaikille..

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *