Extreme

Muuttolinnut

Taas koittaa kevät, jolloin muuttolinnut palaavat tyytyväisinä kotiin. Nuoret haaveilevat puolestaan kesästä, jolloin opinnot joko päättyvät tai jäävät kesäksi tauolle. Ja vuosi vuodelta yhä useammat aikovat lintujen tapaan lentää kauas, kauas pois.
Nuorten muuttobuumi ulkomaille on huipussaan. Oppilaanohjauksen tunnilla yli puolet viittaavat, kun kysytään, ketä on kiinnostunut lähtemään ulkomaille opiskelemaan. Omista ystävistänikin yksi opiskelee Lontoossa, toinen hyväksyttiin juuri yliopistoon Alankomaissa, kolmas on lähdössä opintovaihtoon Ranskaan ja neljäs pakkaa laukkujaan lähtiessään tekemään vapaaehtoistyötä Koreaan.
Välillä onkin hyvä vaihtaa maisemaa, jotta oppii näkemään asioita useasta eri näkökulmasta. Nuoren sukupolven kansainvälistyminen on mielestäni hieno juttu, mutta se kostautuu varmasti yhteiskunnallemme tulevaisuudessa. Vain aika voi näyttää miten, mutta maastamuutossa tuntuu olevan yhteiskunnan kannalta enemmän miinuksia kuin plussia. Ovatko nuoret samaa mieltä?
Oppilaanohjauksen tunnilla syntyy kovaäänistä puheensorinaa, kun opo kertoo, ettei välivuoden pitäminen jatkossa ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Oppilaat eivät ymmärrä, miksi 12 vuoden opiskelun jälkeen saisi pitää hengähdystaukoa menettämättä pisteitä. Jos varat eivät riitä ulkomailla opiskeluun, jumitummeko Suomeen vielä seuraavankin opintotason ajaksi? Jätänkin tähän vain esille yleisen pohdintani siitä, että milloin on aikamme lentää kauas, kauas pois, ellei nyt?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *