Extreme

Mistä on jouluperinteet tehty?

Riisipuuron tuoksuinen aamu, kirkonkellojen säestämä joulurauhan julistus ja kynttilöiden valaisema hautausmaa – niistä ovat rakkaimmat jouluperinteeni tehty. Vuodesta toiseen jouluperinteiden kanssa kulkee käsi kädessä kuitenkin pari tuttua muuttujaa. Mitä olisikaan joulu ilman esimerkiksi hautausmaan parkkipaikan tungoksessa kiroamista?
Lapsena joulu huipentui tietysti lahjapakettien ympärille, mutta nykyään osaan arvostaa enemmän ympärilleni kokoontuvia sukulaisia. Vaikkei yksikään joulu ole tainnut suvussani mennä täysin suunnitellun kaavan mukaan, ei se ole latistanut tunnelmaa lainkaan. Jouluaatto ei mielestäni olisi se rauhan ja onnen täyttämä vuoden huipentuma ilman, että siitä oltaisiin hössötetty koko kulunut kuukausi. Aaton kiireisestä aikataulusta puhumattakaan. En usko, että olisin viime vuonna muistanut joulurauhan julistuksen seuraamisen merkitystä, jos perheemme ei olisi kaahannut kotisohvalle täyttä vauhtia sitä perinteisesti katsomaan.
Jouluna on tärkeä olla takertumatta palaneihin laatikoihin tai lumettomiin katuihin. Asiat, jotka merkitsevät eniten, eivät löydy kimaltavien käärepapereiden sisältä. Tämän tunnelmallisen juhlan aikana on tuppisuisen suomalaisenkin hyväksyttävää julistaa ilosanomaa. Jakakaamme rauhaa lämpimin halauksin ja osatkaamme nauraa lemmikkien pudottelemille kuusenkoristeille. Jouluna ansaitsemme me ikuisesti tyytymättömät suomalaisetkin olla onnellisia, joten jätetäänhän valittaminen itse Grinchille. Siis silloinkin, kun DVD-laite hajoaa ja perheen on turvauduttava lautapeleihin. Jouluperinteihin kuuluu pari muuttujaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *