Extreme

Kuinka valmistaudun esiintymään?

En ole koskaan ollut esiintymiskammoinen. 13-vuotiaasta asti kitaran ja mikrofonin kera keikkailleena olen tottunut menemään ihmisten eteen ja luottamaan siihen, että tilanne kantaa. Aina kaikki ei ole mennyt yllätyksettömästi, eikä kaikkeen mahdolliseen voi ikinä olla varautunut. Muutamat asiat keikalle valmistautuessani ovat kuitenkin muodostuneet rutiiniksi, jolla varmistan sen, että voin itsekin keskittyä vain nauttimaan esiintymisestä stressaamisen sijaan. Keinoja voi vapaasti sovellettuna hyödyntää myös muihin esiintymistilanteisiin valmistautuessa.
Heti keikkapyynnön saatuani alan käymään läpi pyydettyjä kappaleita, ja koetan päästä niistä jyvälle. Otan usein heti selvää myös esiintymispaikan varusteista ja tilasta. Itselläni stressiä minimoi suuresti se, ettei koko tilanne tule uutena, vaan osaan hieman odottaa, millaiseen tilaan olen astumassa.
Tulevat viikot (tai käytössä olevan ajan) kuuntelen biisejä aina matkatessani jonnekin ja kotona testailen kitaralla komppeja ja hion tyyliä, kunnes pikkuhiljaa biisit alkavat tuntua omalta ja ne voisi esittää vaikka unissaan. Jos biisissä on keikkapäivänä jäljellä epävarmoja kohtia, odottaa esitystä enemmänkin kauhulla kuin innolla. Jotta voi rentoutua ja tehdä esityksestä omanlaisensa, on pohjatyön oltava kunnossa.
Viimeisen viikon ajan pyrin nukkumaan, treenaamaan ja syömään hyvin, jotta en tulisi kipeäksi (sattuu muuten tosi usein, että saan flunssan juuri ennen keikkaa). Pidän äänen auki ja juon kuumaa vettä inkiväärinpaloilla, sitruunamehulla ja hunajalla höystettynä.
Iltaa ennen keikkapäivää laitan piuhat ja muut välineet valmiiksi odottelemaan, ja pyrin ottamaan niin rennosti kuin voin. Kuuntelen biisejä vielä läpi, mutta en siksi, että enää opettelisin niitä, vaan siksi, että saan tiukemmin tunnelmasta kiinni. Nukun hyvät yöunet, ja aamulla olen valmistautunut.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *