Extreme

Kirjava ystävyys

Löysin netistä Kantin teorian ystävyyden lajeista:

”Kantin ystävyyskäsitys sisältää neljä erilaista ystävyyden lajia. Ne ovat tarveystävyys, esteettinen ystävyys, intiimiystävyys ja ideaali ystävyys. Tarveystävyys perustuu hyödyn tavoittelulle. Esteettisellä ystävyydellä tarkoitetaan nautintoja hakevaa ystävyyttä. Intiimiystävyys on luonteen ystävyyttä. Ideaali ystävyys on Kantin käsitys täydellisestä ystävyydestä. Ideaalissa ystävyydessä niin kuin intiimiystävyydessä tärkeintä on keskusteleminen. ”

Onhan niitä ystäviä erilaisia. On sydänystäviä, sielunkumppaneita, poika- ja tyttöystäviä, kavereita ja niitä joita ei tunne, mutta moikataan kaupassa. Tärkein on kuitenkin se paras ystävä, joka jaksaa olla tukena ja turvana. Vanhemmat ovat myös tietyllä tavalla ystäviä. Esimerkiksi pystyn itse puhumaan äidilleni avoimesti kaikesta. Hän on samalla (tietysti enemmän) äitini ja ystäväni.

Välillä harmittaa, kun ihmiset sanovat, ettei vastakkaiset sukupuolet voi olla kavereita. Miksei? Ei siinä mielestäni aina tarvitse olla säätöä menossa, vaan ihan jalosti ystäviä. En ole ikinä ymmärtänyt tätä väitettä, koska suurin osa kavereistani on ollut poikia. Tulen poikien kanssa paremmin ehkä juttun. Itselläni on isoveli, niin hänen kauttaan tottunut olemaan poikien seurassa.

Ystävä voi olla myös eläin. Välillä tuntuu, että se oma lemmikki on ainoa, joka ymmärtää mitä käy läpi. Sanotaanhan, että koira on ihmisen paras ystävä.  Lemmikin kuoltua käydään samat tunteet läpi kuin ihmisen kuoltua, koska vuosien varrella myös eläimiin syntyy vahva side.

Toveri voi asua myös toisella puolella maapalloa. Itsellänikin on monen vuoden takaisia nettikavereita Australiassa, joiden kanssa tutustuin nettipelissä. Emme ole ikinä tavanneet, mutta Skype mahdollistaa videopuhelun ja näin voi olla yhteyksissä. Onhan minulla myös kavereita Ruotsissa ja Tanskassa, jotka tapasin leirikoulussa.

Ihminen on laumaeläin ja meidän ei ole tarkoitettu olemaan yksin. Uusia komppiksia löytää joka puolelta. Kannattaa pitää silmät auki ja mieli avoinna.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *