Extreme

Kilpavarustelua juhlien kesken

Niin. Miksi todella joulu on juhlista se, jota pohjustetaan kaikkein ankarimmin. Jos joulunodotusta venytetään, saman voisi kai tehdä muillekin juhlille. Tosin olisi hassua, jos erilaisia vappusimoja ja juhannussaunoja vertailtaisiin paria kuukautta ennen h-hetkeä.
Voidaanko nykymuotoisesta joulusta todella syyttää vain amerikkailaisia ja Coca-Cola Companya. Ainakin heitä syytetään rahastusperinteen aloittamisesta. Joulupukki taas on esiintynyt suomalaisessakin joulussa jo ennen tätä. Mutta oikeastaan vasta nuutinpäivän aikaan, Nuutti-pukkina.
Yksi selitys joulun ylivertaiselle asemalle muihin juhliin nähden läntisessä kulttuurissa, on mielestäni sen pitkä perinne. Ennen kuin koko joulu-käsitettä oli keksitty, oli samoilla kinkamilla vietetty pakanallista talvipäivänseisausjuhlaa. Koska aurinko oli maanviljely-yhteiskunnalle tärkeä, sitä palvottiin ja juhlittiin. Pikakatsauksen mukaan ainakin jo 4000 vuotta sitten. Kristinusko Jeesuksen syntymäjuhlineen tulee ainakin pari tuhatta vuotta perässä.
Joten. Pitkät perinteet, hengellisen painolastin, monimerkityksellisyyden ja kaupalliset arvot huomioon ottaen. Ei ole ihme että joulua juhlitaan.
Mitä muita juhlia löytyy? Vappu, pääsiäinen, juhannus, uusivuosi, syntymäpäivät, Taiteiden Yö, Ruisrock. Enpä haluaisi alkaa kyhäillä ”tuunaa itse Golgatasi”-pienoismallien, tai sambakarnevaalityylisten kaksimetristen pääsiäistipujen kanssa, tammikuussa. Vuosi vuodelta myös uudenvuoden pommien koko tuntuu kasvavan. Mutta koska uudenvuodenaatto on vapun kanssa ainoat viralliset ”perseet olalle”-päivät, tuntuu oudolta että jouluna Oy Alkoholiliike Ab:n ovi käy tiuhimmin. Jouluhan pitäisi olla läheisyyden, ra(u)han ja kaupallisuuden juhla. Eiköhän kohta vappusimoissa pyöriville ala ilmestyä kotiviinityylisiä sammioita, mielellään tammitynnyreitä, joissa simaa kypsytellään huolella ja pieteetillä. Jotta siitä saadaan 15-prosenttista.
Juhannushan kestää siis viikon, joten sitä ei voinut mainita samassa lauseessa edellisten juhlien kanssa. Juhannus on juhla, jolloin kuuluu tehdä kaikkea tyhmää. Ja tietenkin ollaan sekaisin. Miten niin ollaan suomalaisia. Kesäkuun alusta tosin voitaisiin jo alkaa markkinoida juhannuskoivuja mökille. Osta Kierosen kelpo koivu, toimitetaan terävällä päällä, jolloin se on helppo iskeä maahan. Tai ajaa sillä anoppi järveen. Juhannusfestareilla moni polttaa itsensä kompastuttuaan grilliin etc. Kokovartalolaastari-survival kit voisi myös sisältää lohdutuspullon. Ikään kuin nesteravintoa ei olisi ennen grillin kumoamista tarpeeksi nautittu.
Miksi mikään edellä mainituista ideoista ei vaikuta kovin hohdokkaalta. Parempi pysyä siinä yhdessä suurjuhlassa. Väitän että suomalaisten maksat eivät kestäisi enää yhtään uutta juhlapäivää. Saatika sitä, että muita juhlia hypetettäisiin kuten joulua. Koska mitä isompi painostus, sitä rankemmin juhlaa kuuluu viettää. Perin suomalaista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *