Extreme

Katkera Kateus

Miksi ihmiset kadehtivat toisiaan? Kateus on varmasti jokaiselle tuttu tunne. Kadehditaan toisen koulumenestystä, menestystä työelämässä, ulkonäköä tai luonteenpiirrettä. Miksei voi olla onnellinen siitä mitä on omassa elämässä ja kannustaa muita menestymään? Kyllähän sitä aina joskus itse kukin eksyy kateuden tielle, kun toisella on kaikki materiaalinen tavara, mihin itsellä ei ole resursseja. Itse on itsensä pomo, jos haluaa menestyä niin pitää tehdä töitä sen eteen saavuttaakseen unelmansa. Eivät ne asiat kadehtimalla parane.

Olen aina ihmetellyt, että miksi peruskoulussa kaverini aina kehottivat minua leikkaamaan peppuun asti ylettyneet hiukseni. Vastaus on ilmiselvä, kateus. Jotkut ihmiset tunsivat minut pienellä paikkakunnalla vain pitkistä hiuksista. Hiukset on aina ollut minulle juttu, joka on tärkeä asia ja josta pidän itsessäni eniten. Kyllähän sitä pikkutyttönä kadehti kavereiden leluja, vaikka itselläni oli yhtä paljon ja yhtä hienoja. Jotenkin ihmiset näkevät asiat niin, että toisten tavarat ja piirteet ovat parempia kuin omat. Liittyykö tämä heikkoon itsetuntoon?

Yleisesti sanottuna kateus tuo tullessaan matkimisen. Se on asia, jota en oikeastaan voi sietää. Onhan se kivaa, kun toinen on ostanut jotain kivaa, mutta miksi on sitten pakko ostaa ihan samanlainen tavara joka kerta? Koen, että kaikilla ihmisillä ei ole omaa tyyliä. Kaikkihan jäljittelee toisiaan, mutta on turhauttavaa huomata, kun keksii uuden jutun ja osa alkaa matkia. Tyttöjen keskuudessa matkiminen on yleisempää, koska halutaan olla samalla viivalla tai jopa parempia. Toisaalta me kaikki matkimme kaikkea. Näemme sisustuslehdessä tavaran tai vaatemainoksessa paidan. Pyrimme jäljittelemään kotiamme ja ulkonäköämme niiden mukaan.

Kateus ja ahneus vielä tappavat tämän pienen planeettamme.  Hamstrataan asioita eikä mikään riitä. Jos kokeiltaisiin edes kuukausi olla onnellinen siitä mitä on, niin voisi unohtaa kateuden muita kohtaan. Keskittyisimme itseemme, käytökseemme ja parisuhteisiimme. Olisimme onnellisia kun hyvä ystävä menestyy, kehuisimme uusia vaatteita ja olisimme toisillemme rehellisiä. On ikävää, jos kaveri kehuu jonkun näyttävän hyvältä, vaikka se ei sopisi itselleni ollenkaan. Kyllä se niin on, että rehellisyys maan perii!

-Katriina Kantonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *