Extreme

Hyvää pahaa joulua!

”Joulu on taas, riemuitkaa nyt…” Or not. En ole keittänyt tänä jouluna kattilallistakaan puuroa. Toki voisin, mutta miksi keittäisin, sillä kukaan sitä tässä huushollissa ei söisi loppuun. En ole myöskään paistanut pellillistäkään joulutorttuja. Kuka niitä kuivan rapisevia torttuja haluaa syödä? Luumuhillokin on pahaa.
Ajattelin istuessani kaupan kassalla ja tuijottaessa sitä torttutaikinan määrää, mikä lipui kassahihnalla ohitseni, että minäkin paistelen joku päivä ennen joulua suuren kasan joulutorttuja. Koska niin kuuluu tehdä. Muutama hakaristi-torttu, muutama puolikuu-torttu ja loput omalla tyylillä. En halua kuitenkaan leipoa vain leipomisen takia. Lopulta joudun tyrkyttämään torttuja ja pipareita töihin, kouluun ja kokouksiin, jotten potisi huonoa omatuntoa niiden roskiin heittämisestä.
Joulu on muutenkin muuttanut merkitystään elämässäni. Lapsena joulu oli juuri niiden perinteiden odottamista ja niistä jaksoi innostua. Joulutorttujen ja pipareiden leipominen oli osa suurta joulutraditiota. Jos ei muuta, niin niiden teko sai ainakin hetkeksi mielen pois jouluaaton odottamisesta. Jouluaatto oli Jouluaatto isolla J:llä.
Aattona lahjapaperia oli joka paikassa ja leluilla, joita paketeista tuli, leikittiin viikkotolkulla putkeen. Jouluaaton yönä halusi vain ihastella uutta lempibarbiaan ja sovitella tälle eri asuja. Nukkumisesta ei tullut mitään.
Vaikka kuinka inhoankin kliseitä, on myönnettävä, että nykyään jouluisin tärkeiden ihmisten läsnäolo on tärkeämpää kuin lahjat. Jouluna istutaan alas ja annetaan kaiken olla. Rauhoitutaan.
Katsotaan uudestaan joulutraditioita sitten, kun nurkissa temmeltää omia muksuja. Silloin on minun vuoroni opettaa heitä leipomaan pipareita ja nähdä heidän leikkivän uusilla leluillaan uupumukseen asti. Sitten kaikki saa uuden arvonsa. Siihen tosin on vuosia vielä aikaa, joten voin onneksi vielä haukkua tortut kuiviksi, glögin liian makeaksi ja räikeät koristeet epilepsia-alttiiksi rauhassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *