Extreme

Harrastuksen riskit

Olen nyt harrastanut thainyrkkeilyä puoli vuotta. Lopetin pitkäaikaisen harrastukseni, viulun soiton vuosi sitten talvella, ja ajattelin, että voisi pitkästä aikaan aloittaa jokin urheiluharrastus. Päädyin pitkän etsimisen ja pohtimisen jälkeen thainyrkkeilyyn, sillä halusin harrastuksen olevan rankka ja kontaktipitoinen. Lisäksi eräs kaverini harrasti tätä lajia, jonka takia kynnys aloittamiseen oli ehkä tavallista matalampi.

Hyväksyin jo harrastastuksen alkuvaiheilla sen, että lajin luonteen, kuten potkujen ja lyöntien, takia treenit olisivat fyysisiä. Vaikka esimerkiksi sparrissa (matsityyppinen harjoitus) ei olekaan tarkoitus lyödä ja potkia pari rapakuntoon, ottavat osumat kuitenkin koville. Usein sääret ovat kipeänä, ja varsinkin yläkroppaan jää jälkiä potkuista ja lyönneistä. Lisäksi kynsiä on taittunut usein potkun osuessa huonossa kulmassa vastustajaan, eikä nenäverenvuoto, varsinkaan minulla, ole mikään harvinainen asia.

Ehkä pahiten koko kropasta kärsivät kuitenkin aivot. Thainyrkkeilyssä, kuten muissakin pystyottelulajeissa, joissa kontakti päähän on sallittu, pitää riskit tiedostaa. Näissä lajeissa pyritään tietoisesti vähentämään päähän osuvien iskujen määrää ja voimaa käyttämällä mm. harjotuksissa kypärää, sekä blokkaamalla mahdollisimman hyvin tulevat iskut sekä ennakoimalla ja väistämällä ne. Silti näitä lajeja treenatessa täytyy ymmärtää se, että aivot joutuvat välillä kovienkin töytäysyjen kohteeksi.

Jotkut eivät ymmärrä, miksi tällaista lajia sitten pitää harrastaa. Itse ymmärrän. Vaikka thainyrkkeilyssä kroppa ja pää joutuvatkin koetukselle, taitojen kehittyessä ja järkevällä toiminnalla suurimmat riskit voidaan välttää ja monia vähentää. Loppujen lopuksi jokaiseen lajiin sisältyy terveysriskejä, jääkiekossa taklaukset ja jalkapallossa pallojen pääpuskut näin esimerkiksi. Mielihyvän, minkä lajin harrastamisesta saa, ollessa suurempi kuin lajissa loukkaantumisen yms. pelko, en näe mitään syytä siihen, miksei lajia silloin kannattaisi harrastaa.

Nykykäsityksen mukaan kerran sitä vain eletään, joten siksi elämässä kannattaa tehdä juuri sitä, mistä nauttii. Jos haluaisit harrastaa jotain, missä terveysriskit ovat ehkä tavallista harrastusta korkeammat, aloita ihmeessä harrastaminen. Järkevällä toiminnalla ja taitojen hyvällä treenauksella saadaan riskitkin pienemmiksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *