Extreme

Ei vielä koulun penkille

Olin lukion ensimmäisenä vuoden ajan täysin varma, että heti valmistumisen jälkeisenä syksynä haluan opiskelemaan. Välivuosi ei tuntunut vaihtoehdolta — miksi tuhlata kallista aikaa opiskelujen välissä? Mielessäni oli selkeänä kuva minusta opiskelemassa ahkerasti ensin lukiossa ja siitä heti suoraan korkeakoulussa, josta tie johtaisi mahdollisimman nopeasti työelämään. Abivuosi käänsi kelkkani kuitenkin täysin — opiskelu on viimeinen asia, jota nyt haluan tehdä.
Tiedän selkeästi, mille alalle ja mihin kouluun haluan hakea. En siis tarvitse välivuotta oman suuntani löydämiseen, kuten todella moni muu tulevaisuuttaan pohtiva lukiolainen. Tarvitsen väli vuotta, koska vaikka nyt kouluun pääsisinkin, niin en olisi onnellinen. Ahdistuisin, koska tiedän tällä hetkellä olevani niin uupunut opiskeluun, että suoriutuisin kaikesta vain rimaa juuri hipoen. Haluan, että kun pääsen kouluun, niin olen täynnä tarmoa ajaa tavoitteitani eteenpäin. En halua alkaa vihaamaan omaa juttuani vain siksi, etten sallinut itselleni hengähdystaukoa.
Naurahdan parin vuoden takaiselle ajatukselleni siitä, että väli vuosi olisi hukkaan heitettyä aikaa. Sitä se on vain silloin, jos vuoden käyttäää hyödyttömästi vain oleskellen. Toisaalta ylimääräiset vuodet ennen pitkää koulutusta voivat tuntua turhilta ja turhauttavilta, ymmärrän sen hyvin. Välivuoden voi kuitenkin käyttää hyödyksi niin monella tavalla, kuten avoimissa korkeakouluissa, au pairina tai töissä — mahdollisuuksissa on valinnanvaraa. Kaikesta vuoden aikana tehdystä kerääntyy kokemusta josta on varmasti hyötyä niin tulevassa koulussa, kuin myös elämässä yleensäkin. Sitä ei kannata vähätellä.
Tiedän etten tule katumaan päätöstäni pitää vuosi taukoa koulumaailmasta. Tiedän sen siksi, etten koe välivuodesta koituvan mitään konkreettista haittaa pitäjälleen. Tuleva vuoteni tulee olemaan työntäyteinen aivan niin, kuten halusin ja suunnittelin. Olen aina pitänyt koulusta ja opiskelusta, joten uskon tällä hetkellä vielä piileskelevän opiskelumotivaationi tulevan esiin. Uskon välivuoden selkeyttävän omia tavoitteitani entisestään. Tai mistä voisin tietää varmasti, voivathan ne muuttua täysin. Aivan, kuten järkkymätön käsitykseni välivuodesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *