Extreme

Asunnosta kodiksi

Muutin omilleni yli vuosi sitten. Hain asuntoa useamman kuukauden ajan ja vasta noin kymmenes hakemistani tärppäsi. Olin onneni kukkuloilla, sillä oman asunnon saaminen oli yksi välivuoden tavoitteistani.
Ensimmäiset kuukaudet eivät kuitenkaan olleet varsinaisesti onnellisinta aikaa. Puolet huonekaluista puuttui, naapurissa porattiin jatkuvasti ja 19 vuotta omakotitalossa asuneena en ollut tottunut kerrostalon ääniin. Yläkerran kantapäillä kävelijä ärsytti niin paljon, että mietin saako tästä jo ilmoittaa isännöitsijälle tai poliisille.
Olen aina kokenut olevani seurallinen, mutta en vaadi jatkuvasti seuraa ja viihdyn mainiosti omissa oloissani. Nopeasti omaan kotiin muutettuani kuitenkin tajusin, etten ole ikinä ollut varsinaisesti yksin. Ennen jos äiti ei ollut kotona, niin kissat ja koira olivat ainakin seurana – yhtäkkiä seuraa ei ollutkaan jatkuvasti. Tottakai kavereita voi aina kutsua kylään, mutta heistäkin osa oli toisella puolella palloa ensimmäisten yksinäisten kuukausieni ajan. Eikä ketään toisaalta viitsinyt kutsua, sillä en omistanut edes sohvaa.
Ravasin aluksi melkein päivittäin äidilläni, vaikka olinkin juuri muuttanut pois. Töissä ilmoitin pomolle, että voin tehdä vaikka aina kymmenen tunnin päiviä. Uusi koti ei vielä tuntunut kodilta, enkä nähnyt mitään syytä viettää siellä aikaa. Vaikka olinkin iloinen omasta kodista enkä katunut muuttoa hetkeäkään, vei totuttelu hetken aikaa.
Nykyään oma koti tuntuu ihan yhtä paljon kodilta kuin lapsuuden kotikin. Siirtymä asunnosta kodiksi kesti aikansa. Ei ollut yksittäistä tekijää, joka sai kodin tunteen aikaiseksi. Pelkkä materia ei tee kotia, mutta onhan se kivempaa kun ruokapöydän kaveriksi saa vihdoin myös tuolit. Ja onhan se tärkeää, että asunnon sisustus näyttää ihan itseltä. Kotoisampi tunne tuli myös, kun taloyhtiön remontti oli vihdoin ohi, eikä porakoneen laulu herättänyt päivittäin. Myös yksin olemista sekä seuraa oppi arvostamaan erilailla.
Koen kodin tunteen liittyvän pitkälti tottumiseen. Varmasti sitten, kun muutan täältä joskus pois, niin uusi asunto vaatii samalla tavalla totuttelua. Kun kaikki käy hetken kuluttua tutuksi, alkaa asunto myös tuntua turvalliselta. Ja kotihan on ennen kaikkea turvaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *