Extreme

Abilta ysiluokkalaisille

Lukio pitää sisällään kolme opiskelijan raskainta vuotta. Opiskeltavaa on paljon ja oppiaineita useita. Rupeama alkaa nyt olla itseltäni loppusuoralla, ja tunne on samalla haikea sekä helpottunut.

Nuori tekee tärkeitä päätöksiä opintojensa aikana. Päättää paljonko käyttää aikaansa opiskeluun päivittäin, missä opiskelee ja kuinka pitkään. Nykypäivänä opiskelupaikan saaminenkin on vaikea tavoite.

Lukiota ei pidetä syyttä raskaimpana opiskeluaikana. Opiskelu on haastavampaa kuin yläasteella ja laajempaa kuin yliopistossa tai ammattikoulussa. Ammatillinen koulutus kulkee yhtämatkaa lukion kanssa, mutta keskittyy vankasti yhden alan koulutukseen. Lukion haastavuus johtuukin nimenomaan laajasta yleissivistyksestä. Opeteltavaa tuli päivittäin niin suuri määrä, että pienen juuri yläasteelta tulleen natiaisen pää meni äkkiä pyörälle.

Tuntuu kuin olisin vasta aloittanut lukion. Vaikka rupeama on ollut raskas, se on kulunut hujauksessa. Ensimmäisten päivien epävarmuus ja työn määrä sekoitti, mutta jo ennen ensimmäisen vuoden loppua olin jo saanut otetta lukioon. En väitä, että lukio olisi ollut helppo, mutta kun pääsee rytmiin ja käyttää aikaa opintoihin säännöllisesti, se ei ole läheskään mahdoton.

Halusin kirjoittaa tästä aiheesta, sillä ysiluokkalaisten on pian aika tehdä valintansa peruskoulun lopulla, ja minun aika siirtyä lukiosta eteenpäin. Itse jännitin ja epäilin mahdollisuuksiani pärjätä. En löytänyt ammatillisen tutkinnon koulutusta, mikä olisi itseäni kiinnostanut, ja lopulta päätinkin hakeutua lukioon. Lopulta kaikki on kuitenkin opiskelijan itse muutettavissa. Opiskeli missä hyvänsä, opiskelija itse päättää paljonko aikaa käyttää opintoihinsa, ja paljonko panostaa. Lukionkin rytmiin pääsee kyllä kiinni, kunhan vain vähän päättää laittaa itseään likoon. Itse en kadu päivääkään, että laitoin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *