Eat & Go

Rapujuhlien kantarelli-vuohenjuustopiirakka

Elokuun viimeisestä viikonlopusta muodostui todellinen kesän huipennus. Se oli sitä niin onnistuneiden juhlien, kuin myös myös täydellisen sään puolesta.

Viikonloppuuni mahtui peräti kahdet rapujuhlat, vähän zombie walkia Turun kaduilla sekä illallista Turun taivaan alla Aurajokinäkymin. Lisäksi samana viikonloppuna sytytettiin muinaistulia eri puolilla saaristoa. Parempaa kesän päätöstä ei voinut edes toivoa.

Heti viikonlopun jälkeen saapunut vesisade ja myrsky muistutti kuitenkin pian vaihtuvasta vuodenajasta – Tervetuloa siis syksy, kynttilät ja hämärtyvät illat!

Juhlaviikonloppuni alkoi ihka omilla rapujuhlilla heti perjantai-iltana. Rapujen seurana tarjosin superhyvää kantarelli-vuohenjuustopiirakkaa. Piirakasta tulikin välittömästi juhlien hitti mustikka-vadelmapiirakkani lisäksi. Piirakka on helppo valmistaa, ja se sopii raaka-aineiden puolesta täydellisesti loppukesän tarjottavaksi.

Olen huomannut terveysnäkökulman ohjaavan nykyään vähän kaikkea tekemisiäni. Niinpä päätin valmistaa kantarelli-vuohenjuustopiirakkani terveellisemmäksi korvaamalla osan jauhoista täysjyväspelttijauhoilla. Speltti kun on jalostamatonta luonnonmukaista viljaa, joka sisältää paljon hyvälaatuista proteiinia sekä runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Muistin lukeneeni jostain, että spelttijauhoja ei voi käyttää pelkästään leivonnassa, vaan ainoastaan muiden jauhojen lisänä. Spelttijauhoissa kun ei ole itsessään lainkaan sitkoa. Kantarellit sen sijaan ovat juuri nyt lähiruokaa parhaimmillaan.

Speltillä leivottaessa taikina on myös hyvä jättää normaalia löysemmäksi, jotta piirakan pohjasta ei tulisi liian kuivaa. Omassa piirakassani oli spelttijauhojen lisäksi myös ihan tavallista vehnäjauhoa. Lisäsin piirakan täytteeseen myös  hieman makeaa hunajaa tasapainottamaan makuja. Yllätyksekseni hunaja myös toimi oikein hyvin tässä piirakassa.

Piirakka oli lopulta niin hyvää, että päätin tarjota sitä yhtenä osana Illallinen Turun taivaan alla -tapahtuman illallismenua.

Kantarellien tilalla voi käyttää aivan hyvin myös suppilovahveroita.

Maukasta alkusyksyä!

-Mikko

kanttarelliseospiirakka uunista

valmis piirakkaKantarelli-vuohenjuustopiirakka

 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl täysjyväspelttijauhoja
1,5 tl leivinjauhoa
200 g voita
3/4 dl vettä

Täyte:
1 litra kantarelleja
1 keskikokoinen purjo
voita
150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 kananmunaa
1 dl kermaa

1 purkki smetanaa (120 g)
1 tl hunajaa
tilliä 
mustapippuria
Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää rasva ja sekoita. Lisää vesi ja vaivaa taikinamaiseksi. Laita kulho hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.

Puhdista sienet ja pilko ne pieneksi. Leikkaa huuhdottu purjo pieneksi. Kuullota sienet ja purjo voissa pannulla. Anna ylimääräisen nesteen haihtua.

Painele kädellä jäähtynyt taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lisää vuohenjuusto purjo-kanttarelliseokseen ja sekoita massa tasaiseksi. Nosta seos takinan päälle. Vatkaa munat kermaan ja smetanaan kevyesti ja lisää seokseen hunaja, hienonnettu tilli ja mustapippuri. Kaada seos piirakkavuoan sieniseoksen päälle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 40 minuuttia. Koristele tuoreella tillillä.

Tarjoile piirakkaa naturel caesarsalaatin ja rapujen seurana.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *