Asennetta & asusteita

Milloin kehys on oikean kokoinen? Missä painopisteen tulee olla? Kurkkaa vinkit kehysvalintaan. Kuvat T.Alanen-Brandt

Vinkkilista kehys- ja aurinkolasivalintaan

Tervehdys kaikille, minulla on ollut pieni postauskatkos, koska aloitin syyskuun alussa uuden kiinnostavan työkuvion lisää. Pääsen vastaamaan erään ison optikkoketjun kehys-ja aurinkolasivalikoimasta. Mielenkiintoista ja kivaa! Pääsen postailemaan teillekkin uutuuksista ihan eturivin paikoilta.

Kun ajatukseni ovat nyt olleet vahvasti muutaman viikon aurinko-ja silmälaseissa, päätin tänään tehdä teille listan vinkeistä kehysvalintaan. Olen aiemmin jo kirjoittanut aiheesta, mutta koska niistä kysellään viikottain, ajattelin vielä tiivistää ohjeet. Näistä lähdetään aina liikkeelle. Yleisesti jokaisen ammattilaisen pitäisi osata tarjota asiakkailleen tätä osaavaa palvelua. Kuulemani mukaan, aina ei kuitenkaan ole tarjolla apua ja siksi muutama vinkki sellaisiin tilanteisiin.

1. Aurinkolasin ja silmälasin tulisi leveydeltään seurata kasvolinjaa. Ei siis tulla yli kasvojen sivulinjan, eikä toisaalta poskipäitä kapeammalle.

Tässä epäonnistunut kehysvalinta. Silmät asettuvat linssiaukon ylä-sisä kulmaan ja tyhjää tilaa jää runsaasti ulkopuolelle. Myös ylälinja on liian suora.
Tässä epäonnistunut kehysvalinta. Kehykset ovat liian leveät. Silmät asettuvat linssiaukon ylä-sisä kulmaan ja tyhjää tilaa jää runsaasti ulkopuolelle. Myös ylälinja on liian suora.

2. Kehysten ylälinjan tulisi seurata mahdollisimman hyvin omaa kulmalinjaa (poikkeuksena hyvin kulmikkaat ja pyöreät kehykset, joissa ylälinja luonnollisesti on erilainen).

3. Nenäkohdan tulee istua heti mukavasti ja napakasti. Tänä päivänä lähes kaikkiin kehyksiin saadaan nenätyynyt (pikkunenäinen voi saada muovikehykset).

4. Kehyksen painopisteen on hyvä olla nouseva tai neutraali, mutta ei koskaan laskeva (ellet etsi surumielistä fiilistä). Hieman kissamainen malli on tällainen aina. Muunlaisissa malleissa varmistat tämän sillä, että aisan kiinnitys on kehyksen linssiaukon yläkulmassa.

Tässä kulmalinja on hyvä, painopiste nouseva ja leveys kasvolinjassa.
Tässä kulmalinja on hyvä, painopiste nouseva ja leveys kasvolinjassa.Väri on hieman kalpea, vaatisi vahvemman meikin toimiakseen.

5. Jos kehys ei heti tunnu hyvältä, ei syytä huoleen. Lähes kaikki kehykset ja aurinkolasit ovat sovitettavissa. On hyvä pyytää hieman huonolta tuntuvan kehyksen sovitusta ennen ostopäätöstä, tällä varmistat että asia todella saadaan kuntoon. Linssitys saattaa hieman muuttaa istuvuutta ja siksi sovitus tarkastetaan myös lasien noudon yhteydessä.

Pyöreä malli toimii hyvin kapea kasvoiselle. Antaa nuorekkaan ja hiukan vekkulin ilmeen. Tässä aisakulma on kiinnitetty kehyksen yläreunaan, joten painopiste on sopivasti ylhäällä. (Vielä Boheemimman ilmeen saa täysin pyöreällä mallilla, jossa aisa on kiinnitetty keskelle kehysaukkoa.)
Pyöreä malli toimii hyvin kapea kasvoiselle. Antaa nuorekkaan ja hiukan vekkulin ilmeen. Tässä aisakulma on kiinnitetty kehyksen yläreunaan, joten painopiste on sopivasti ylhäällä. Leveys on oikea, juuri kasvolinjassa ja silmät asettuvat keskelle linssiaukkoa. (Boheemimman ilmeen saa täysin pyöreällä mallilla, jossa aisa on kiinnitetty keskelle kehysaukkoa, mutta silloin painopiste ei ole nouseva.)

6. Vinkki miehille, tarkastakaa aina aisan pituus korvan takaa, että se on riittävän pitkä. Aisa sovitetaan ja sen tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta korvan taakse saadaan kunnon mutka vastapainoksi etuosalle. Miehet tarvitsevat keskimäärin hieman pidemmän aisan kuin naiset ja siksi tämä on syytä tiedostaa valinnassa. Huomioi myös ettei mutkaa soviteta liian jyrkäksi. Se ei saa nousta korvan takaa ylös, vaan sen kuuluu laskeutua kauniisti ja ns.tipahtaa korvan taakse.

Pyydä apua vaihtoehtojen valintaan. Kehyshyllyjen notkuessa, voi joukosta olla vaikeaa löytää oman kokoisia kehyksiä. Erot ovat vain muutamia millejä, mutta vaikutus kasvoilla on huomattava.

Onnistuneita aurinkolasi- ja silmälasivalintoja!

Ensi viikon olen Pariisissa haistelemassa Euroopan muotituulia ja tutustumassa ensi kevään aurinko-ja silmälasimuotiin. Seuraavaksi siis tulossa terveisiä sieltä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *