Asennetta & asusteita

Väreillä voi viestiä. Väreillä voi piristää, rauhoittua tai revitellä. Kuvat T.Alanen-Brandt

Värikimara

Mikä tuoksu, mikä esteettinen värimaailma, kesä on kulmilla viileydestä huolimatta! Nyt on sopivaa sukeltaa värien maailmaan hieman syvemmin. Minulta usein kysytään väreistä ja siitä mitkä sopivat juuri kyseiselle käyttäjälle. On joitain seikkoja, miksi toinen väri toimii paremmin kuin toinen, mutta kokonaisuudessaan en pidä meitä lokeroivasta ajatuksesta, jossa henkilö tuomitaan tietyn värikartan mukaiseksi persoonaksi. Jos pastellivärin käyttäjäksi määritelty henkilö haluaa käyttää oranssia, niin antaa palaa! Jos itsestä tuntuu hyvältä jokin väri, sitä tulee voida käyttää, vaikka se ei iholla ehkä paras mahdollinen olisikaan.(Aikaisemmassa postauksessa ”Hyötyä huiveista, iloa väreistä”, on lisää asiaa väreistä ja mm. niiden valinnasta.)
Väreillä on vaikutuksensa mielialaan ja ne voivat toimia sanattomina viestinnän välineinä. Tähän ajattelutapaan aionkin tänään hieman syventyä.

Väreillä on vaikutuksensa mielialaan. Valitse keltaista tuomaan energiaa tai sinistä rauhoittamaan meininkiä.
Väreillä on vaikutuksensa mielialaan. Valitse keltaista tuomaan energiaa tai sinistä rauhoittamaan meininkiä.

Keltainen väri on aurinkoinen ja positiivinen ja se mielletään luovuuden väriksi. Toinen energiaväri oranssi on ruokahalua herättävä (sitä näkeekin usein pikaruokaloiden logojen väreissä) ja energinen. Punaisella värillä voidaan viestiä iloisuudesta ja intohimosta, mutta myös haasteellisesta temperamentista. Punainen väri haluaa huomiota. Rauhoittumista vaativaan tilanteeseen se ei sovi, joten älä käytä punaista, jos koetat saada lapsia unille.

Violetti on hengellisyyden ja mietiskelyn väri ja se mielletään vaaleana sävynä myös rauhoittavaksi. Violetti viestii myös vakaudesta, toivosta ja älystä. Kirkollisissa ympäristöissä violettia käytetäänkin paljon.

Sininen on järjen väri ja viestii luottamusta, järjestystä, auktoriteettia ja uskottavuutta. Sininen on myös kuninkaallinen väri, viestien ylhäisyyttä. Sininen mielletään usein turvalliseksi väriksi käyttää. Turkoosi on sinisen rinnakkaisväri. Se on nuorekas, rentouttava ja mielletään viilentäväksi sävyksi.

Lempeyttä, empatiaa ja feminiinisyyttä voi viestiä vaaleanpunaisella ja se onkin hyvä pitää mielessä, jos olemus tarvitsee hieman pehmeyttä. Vaaleanpunainen viestii myös tyyneydestä ja myötätunnosta. Myös beige ja trendikkäimmillään nude viestivät ystävällisyydestä ja helposti lähestyttävyydestä. Ne ovat erinomaisia värejä, jos tarkoituksena on saada kanssa ihmiset avautumaan. Hieman tummempaan siirryttäessä, beige vaihtuu ruskeaksi, joka viestii turvallisuudesta, rentoudesta ja maanläheisyydestä, joskin myös vaatimattomuudesta ja ikävystyttävyydestä. Viimeisimmän vaikutukset saat kitkettyä pois yhdistämällä ruskeaan muita värejä, jotka herättävät sen eloon.

Valkoinen viittaa puhtauteen ja raikastaa värin kuin värin. Valkoinen sellaisenaan viestii emotionaalisuudesta ja viattomuudesta. Se on valoisa, toiveikas ja anteeksiantava.

Värien vaikutus ihmisiin tuntuu vaihtelevan, toisille niistä on paljon apua ja iloa, kun toiset taas pitävät värien vaikutusta hölynpölynä. Jokainen valitkoon tiensä itse, joskus tosin voi kokeilla miten mieli voi värien vaikutuksesta piristyä. Kokeile vaikka työkavereiden suhtautumista keltaiseen!
Värikästä viikonloppua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *