Asennetta & asusteita

Tulevaisuus on täällä – 3D-tulostetut silmälasit!

Olen lähes kasvanut optikkoliikkeen takahuoneessa, oppinut ryömimään siellä, tehnyt läksyjä hiomakoneiden hurinassa ja kinastellut kotiintulo ajoista yrittäjävanhempieni lyhyillä kahvitauoilla. Jostain syystä tai kaikesta huolimatta, olemme molemmat sisareni kanssa opiskelleet optikoiksi. Sukuvika. Tosiasiassa innoittajina ovat olleet ahkerat vanhempamme, jotka ovat aina osanneet katsoa eteenpäin. Optinen ala näyttäytyi heidän kauttaan kiinnostavana, mielenkiintoisena ja monipuolisena. Harvassa ammatissa yhdistyivät kädentaidot, kaupallisuus, terveydenhuolto, asiakaspalvelu ja muoti.

Esimerkkiä olemme saaneet aina myös ennakkoluulottomasta asenteesta uutuuksien suhteen. Itse olen suuntautunut omalla urallani enemmän hyvinvoinnin, muodin ja tyylin puolelle ja hieman haikeinkin silmin seurannut optisen alan hintahäslinkikehitystä. Pitkään aikaan en ole oikein innostunut optisen alan jutuista (ellei oteta huomioon silmä- ja aurinkolasimuotia), kunnes nyt! Suomen Turusta saa 3D-silmälaseja.

Pääsin kokeilemaan 3D lasien räätälöintiä. Minusta tehtiin kahdella kameralla 3D-mallinnus, joka kuvasi kasvojeni piirteet, silmien, korvien, nenän ja poskipäiden paikat ja muodot. Korvani ovat eri korkeudella (onneksi kuitenkin eri puolilla päätä) ja laite huomioi tämän heti. Vastailin elämäntapakysymyksiin, ja laite ehdotti juuri minulle sopivaa linssiratkaisua (olen juuri astunut monitehojen ihmeelliseen maailmaan).

Erityisen kiinnostavaa oli miten 3D-laitteella päästiin muokkaamaan kehystä juuri minulle sopivaksi ja värinkin sain itse valita. Otin tietysti energistä punaista!

Valitsin hyllystä prototyypin kehyksestä, joka miellytti minua. Se oli hieman kapea ja nenäkohtakin aluksi hieman leveä, mutta 3D-mallinnuksessa muutimme mallia suuremmaksi ja nenäkohtaa kapeammaksi, mallin kuitenkaan muuttumatta. Valitsin värin kahdeksasta vaihtoehdosta ja pinnan kuvioinnin (pääsin siis itse myös hieman suunnittelemaan kokonaisuutta, mikä viehätti minua kovasti). Aisan pituus laskettiin juuri minun korvieni kohdille, jotta aisa ei sovitettuna ole korvan takaa turhan pitkä (tästä hyötyvät eniten juuri me pienipäiset ja toisaalta miehet, jotka lähes poikkeuksetta tarvitsisivat pitempiä aisoja, jotta sovitus saataisiin tehtyä riittävän kauas ja aisa ”laskeutuisi” mukavasti korvan taakse, antaen vastapainoa kehyksen etuosalle).

Kehysmateriaalina 3D-laseissa on polyamidijauhe, joka on hypoallerginen ja ihoystävällinen. Ekologinen minäni ilahtui kovasti myös tiedosta, että tämä materiaali on täysin kierrätettävä. Kokonaisuutena syntyi tarpeideni mukaan suunnitellut linssit, joiden ympärille valmistaja rakensi kohta kohdalta mittojeni mukaan suunnitellut kehykset. Nimikirjaimenikin sain kehysten sisäpinnalle.

Polyamidijauheesta muodostuu kerros kerrokselta mittojen mukaan suunnitellut lasit. Itse tulostin on vielä valmistajan katon alla, mutta kauanko menee, kun tulostimia voi olla jo optikkoliikkeiden omalla työpajalla?

Hieman jännitti lopputuloksen istuvuus. Valmiit lasit sain parin viikon kuluttua kasvoilleni. Täydellisen mukavat ja ihanan kevyet (eikä keveys tässä tapauksessa vaatinut olematonta ulkonäköä)! Lasit olivat suorassa kasvoillani (yleensä niitä sovitellaan vinojen korvieni takia), yhtä ohuita linssejä ei plussanäköni ole ennen nähnyt ja ripsetkään eivät ottaneet kiinni. Wau!

Mielenkiintoista on seurata, miten 3D-tulostimet muuttavat kehyssuunnittelua. Varastointitarve ainakin pienenee, kun eri kokoja, värejä ja malleja saadaan kätevästi muokattua, valmistettua ja kierrätettyä.

Mahtavaa, että tulevaisuus on täällä!

Ensi viikolla taas sisäinen optikkoni on aisoissa ja vaihdetaan aihetta unen tarpeellisuuteen. Energistä viikkoa!

(kuvat T.Alanen-Brandt, Optinäkö ja Yuniku-esittelyvideo)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *