Asennetta & asusteita

Tekokuitujen kavalkadi. Osa niistä on huippu toimivia, kuivuvat nopeasti ja hengittävät. Keskimmäisenä oleva polyesterinen kukkahuivi kuuluu taas niihin pahimpiin; hiostava ja epäekologinen. Kaunis kuosi, mutta ei muuta.

Tekokuidut – hyvät, pahat vai rumat?

Veneily vei mukanaan muutamaksi viikoksi, mutta nyt pääsin taas koneen äärelle. Meriolosuhteissa nyrkkipyykillä läträtessä, sitä tuli ajatelleeksi pestävän pyykin kärsimyksiä. On nimittäin tärkeää hankkia oikeanlaisia materiaaleja erilaisiin käyttötarkoituksiin ja pitää niistä oikein huolta. Jos vaatteiden hoitoon ei välitä kiinnittää huomiota, voi saman tien unohtaa hyvältä näyttämisen ja kestävän kehityksen. Sillä väärin hoidettu tai hoitamaton vaate ei palvele pitkään.

Merellä meillä on käytössä teknisiä vaatteita, jotka on valmistettu keinokuiduista. Ne on helppo puhdistaa ja kuivuvat nopeasti. Tyyli on melko sporttinen ja tänä kesänä kylmyyden takia hyvinkin peittävä!

Vaativammissa olosuhteissa materiaalien tulee olla kestäviä, kuivua nopeasti, pitää tuulta ja vettä ja olla vielä hengittäviäkin. Tänä kesänä näillä ominaisuuksilla on ollut suuri merkitys!
Vaativammissa olosuhteissa materiaalien tulee olla kestäviä, kuivua nopeasti, pitää tuulta ja vettä ja olla vielä hengittäviäkin. Tänä kesänä näillä ominaisuuksilla on ollut suuri merkitys!

Tekokuidut tuovat vaatteisiin kestävyyttä ja ryhtiä, koska ne eivät kutistu tai veny. Ne ovat luonnonkuitua halvempia ja kevyempiä, mutta eivät useinkaan hengitä tai tunnu yhtä mukavilta. Osa niiden valmistusmenetelmistä on epäegologisia (mm. polyesterin valmistuksessa käytetään öljyä, paljon energiaa ja kemikaaleja). Jos tuotteessa on polyesteria, harkitse aina kahdesti ennen ostoa.

Muuntokuiduista viskoosi on hengittävä ja tuntuu miellyttävältä iholla. Viskoosi ei kuitenkaan ole niin kestävää, sen värit voivat liueta, se voi rypistyä, venyä tai kutistua ja se saattaa myös nyppääntyä. Pese viskoosi tarkasti ohjeiden mukaan. Modaali on lähes sama asia kuin viskoosi, mutta pysyy paremmin muodossaan.

Lyocell on pehmeä ja silkkimäinen materiaali, joka muistuttaa puuvillaa. Se ei rypisty, kutistu tai veny yhtä helposti kuin viskoosi. Sen molekyylit ovat peräisin luonnosta (kuten viskoosinkin) ja se jäljittelee luonnonkuituja.

Nailon eli polyamidi on kevyt ja joustava materiaali, jota käytetään urheiluvaatteissa, alusvaatteissa ja sukissa. Se on kemialliselta rakeenteeltaan sukua villoille ja sitä käytetäänkin myös neulesekoitteissa.

Lue kaikissa tapauksissa pesuohjeet ja toimi niiden mukaan. Useat valmistajat laittavat ”vain kuivapesu” merkintöjä vaatteisiin vapautuakseen vastuusta. Joskus vaate kestää silti vesipesun, mutta riski on silloin pesijällä. On syytä jo kaupassa varmistaa mitkä ovat vaatteen hoito-ohjeet ja suhteuttaa se vaatteen hintaan ja käyttötarkoitukseen.

Ensi viikolla asiaa luonnonkuiduista, omista lemppareistani.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *