Asennetta & asusteita

Juhlatilaisuuden luonne määrittelee miten pukeutua, tosin rajat ovat nykyään rennommat kuin ennen. Kuvat T.Alanen-Brandt

Pukukoodi

Kevät ja kesä ovat erilaisten juhlien aikaa ja meidänkin postilaatikosta kolahti tässä yhtenä päivänä kutsu. Ihanaa, mutta miten sinne pukeudutaan? Onko asun oltava tumma puku, juhlapuku, iltapuku, frakki, smokki vai saketti? Mikä on helman pituus ja pitääkö puvun olla olkapäät peittävä? Pukeutuminen on välillä taitolaji, koska se voi olla hyvinkin tapauskohtaista.

Pääsääntöisesti etiketinmukaisen pukeutumisen määrittelevät seuraavat seikat yhdessä: paikka, tilaisuuden luonne, kellon- ja vuorokauden aika sekä vieraat. Laajassa merkityksessä etiketillä tarkoitetaan käytössääntöjä, joita ihmisen odotetaan noudattavan. Etiketti on oikeastaan sana, joka kuvaa hyviä käytöstapoja ja koko ulkoasua.

Nykyään muodikkuus on useissa tilanteissa ohittanut perinteisen etiketinmukaisuuden. Tiettyjä perusseikkoja ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka säännöt ovatkin vapautuneet. Naisen pukeutuminen on sidoksissa miehen asuun (tai päinvastoin) ja juhlien kellonaikaan. Vanhemmille ihmisille sääntöjen mukaan pukeutuminen on tärkeämpää kuin nuorille ja tässä korostuukin taitavan tilannepukeutujan vaisto. Pukeutumalla tilaisuuden luonteen mukaan osoitamme kunnioitusta tilaisuuden järjestäjälle

Frakki pukuisen miehen daamin tulee pukeutua pitkään pukuun ja molempien on syytä pitää kaikissa etiketeissä hieman pilkettä silmäkulmissa.
Frakki pukuisen miehen daamin tulee pukeutua pitkään pukuun ja molempien on syytä pitää kaikissa etiketeissä hieman pilkettä silmäkulmissa.

Mietitäänpä noita vaihtoehtoja ja milloin valitaan mitäkin?
Tumma puku (pukukoodi dark suit) on tutuin ja se onkin suomalaisen miehen yleisin asu. Se sopii monenlaisiin tilanteisiin ja kuuluu lähes jokaisen miehen puvustoon. Paita on virallisissa tilaisuuksissa aina valkoinen, sukat mustat tai puvun väriset. Kengät sileäpintaiset, nauhalliset, eikä missään nimessä paksupohjaiset. Tummaa pukua käytetään pienimuotoisissa tai keskisuurissa juhlissa (häät, viralliset vierailut, onnittelukäynnit, avajaiset, hautajaiset, päivälliset, illallistanssiaiset, teatterien ensi-illat, coctailkutsut, kongressit). Miesten tumman puvun suhteen ei ole aikarajoitetta. Se on hyvä yleispuku.

Smokki (pukukoodi black tie) on iloisten, mutta pienehköjen juhlien miesten puku ja sitä voidaan käyttää iltajuhlissa klo 18 jälkeen (päivälliset, illallistanssiaiset, teatterien ensi-illat). Smokkiin pukeutuneen miehen daami pukeutuu juhlavasti, mutta ei kuitenkaan pitkään iltapukuun (tai siitä olisi mainittava kutsussa erikseen).

Klassiseen, pitkään mustaan iltapukuun saa vaihtelua erilaisin yläosin, huivein ja boleroin. Tässä säpinää saatiin fuchsian punaisella turkiksella (kesäjuhliin turhan kuuma, mutta ensi syksyn rientoihin, mitä trendikkäin).
Klassiseen, pitkään mustaan iltapukuun saa vaihtelua erilaisin yläosin, huivein ja boleroin. Tässä säpinää saatiin fuchsian punaisella turkiksella (kesäjuhliin turhan kuuma, mutta ensi syksyn rientoihin, mitä trendikkäin).

Frakki (pukukoodi White tie) taas on suurten juhlien iltapuku, jota käytetään pääsääntöisesti kello 18 jälkeen (poikkeuksena ovat akateemiset juhlatilaisuudet). Nainen pukeutuu silloin pitkään ja juhlavaan iltapukuun, akateemisissa tilaisuuksissa pitkähihaiseen tai ainakin olkapäät peittävään. Frakki ja pitkä iltapuku voidaan pukea häihin, suurille päivällisille, juhlakonsertteihin, juhlatanssiaisiin ja presidentin itsenäisyyspäivän juhliin.

Saketti (pukukoodi morning coat) löytyy suomalaisen miehen puvustosta harvemmin. Se on vanhoillisten tapojen mukainen suurten päiväjuhlien puku, jota käytetään ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa (häät, viralliset vierailut, onnittelukäynnit). Saketin asemasta voi käyttää tummaa pukua. Saketti pukuisen kavaljeerin seuralainen pukeutuu jakkupukuun tai juhlavaan leninkiin ja päässään hän voi käyttää hattua.

Kyllä on monimutkaista. Vai onko?

Luen kutsuni tarkemmin ja lopusta löytyy pukukoodi, joka olisikin aina mainittava kutsukortissa. Asu on vapaa, mikäli mitään pukukoodia ei mainita. Silloin tilannetaju juhlan luonteen ja ajan suhteen saattaakin sitten olla haasteellisempi. Jos tuntee pienintäkään epävarmuutta asukoodista, kannattaa sitä kysyä juhlien järjestäjältä.

Nyt kutsussa lukee juhlapuku. Saan siis liihotella pitkässä puvussa ja kavaljeerini olisi syytä pukeutua frakkiin. Ja sitten yritämme käyttäytyä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *