Asennetta & asusteita

Silmälasien ja aurinkolasien puhdistamiseen on monenlaisia tuotteita tarjolla. Juokseva hanavesi ja ikkunanpesuaine ovat niistä yksinkertaisimmat ja toimivat. Kuvat T.Alanen-Brandt

Puhtailla laseilla näet hyvin ja näytät hyvältä!

Nyt se aurinko taas näyttäytyy, ihanaa! Kääntöpuolena siinä on kaiken pölyn näkyminen niin ikkunalaseissa kuin silmä-ja aurinkolaseissakin. Linssien tulee olla puhtaat! Minä aion pestä viikonloppuna ikkunat (tai ainakin yritän tehdä näin) ja nenällä kulkevat lasini joka päivä. Systeemiksi kannattaa silmälaseille ottaa pesu jokaisena aamuna ja aurinkolasien kohdalla puhdistus aina ennen jokaista käyttökertaa.
Likaiset linssit, vihertyneet nenätyynyt tai harmaantunut kehys luo epäsiistin vaikutelman. Silmä- ja aurinkolaseihin kiinnitetään ensimmäisenä huomiota katsottaessa kasvoihin. Ei ole siis samantekevää, mitä nenällä roikkuu ja missä kunnossa ne ovat!

Lasit pestään kokonaan haalean tai kädenlämpöisen ja juoksevan vesihanan alla (ei kuumaa vettä!). Koko kehys huuhdellaan, poikkeuksena nahkaiset, puiset tai kankaiset kehykset. Usein kuulen linssejä pestävän, mutta kyllä kehyskin kuuluu huuhdella. On hyvä puhdistaa kehyksen pinnassa oleva kosmetiikka ja ihon eritteet. Kehys säilyy pidempään parempana.

Juokseva, käden lämpöinen tai kylmä vesi vie mukanaan irtolian lasien pinnasta. Kehyskin tykkää pesusta!
Juokseva, käden lämpöinen tai kylmä vesi vie mukanaan irrallisen lian lasien pinnasta. Kehyskin tykkää pesusta!

Juokseva vesi vie lasien pinnassa olevat pienet epäpuhtaudet, hiekan ja pölyn mukanaan, eivätkä ne näin jää linssin ja kuivaukseen käytettävän paperin väliin naarmuttamaan linssejä. Kuivauksessa parasta olisi käyttää kertakäyttöistä paperia, joka ei ole kierrätettyä tai muutoin karkeaa koostumukseltaan. Tavallinen talouspaperi, wc-paperi, nenäliinat tai kasvopaperit soveltuvat oikein hyvin, teollisuus käsipyyhe taas ei. Puhdistusliinojen ongelma on se, etteivät ne ole kertakäyttöisiä. Liinat kyllä putsaavat, mutta irtopöly ja muut partikkelit ovat linssin ja liinan välissä naarmuttamassa. Liinat eivät myöskään ole kertakäyttöisiä, joten ne itsessäänkin keräävät likaa. Jos kuitenkin käytät liinaa, muista pestä se säännöllisesti, älä käytä huuhteluainetta ja silitä pesun jälkeen (mikrokuituliinan pinta palautuu pesun jälkeen takaisin sileään ja hieman tarttuvaan kuosiinsa).

Jos linssit ovat kovin rasvaiset tai muutoin likaiset, eikä pelkkä vesi riitä puhdistamaan niitä, on ikkunanpesuaine erinomainen puhdistusaine. Laimenna lasien puhdistukseen tuleva ikkunanpesuaine hieman ohjetta laimeammaksi ja kaada se suihkupulloon (siinä sinulla on super tehokas, edullinen ja erittäin riittoisa seos). Huuhtele siis kehys, suihkuta ikkunanpesuainetta linsseihin ja kuivaa kertis paperilla. Helppoa!

 

Ultrapesuri irrottaa sitkeimmänkin lian ja puhdistaa pienimmätkin yksityiskohdat ja kolot.
Ultrapesuri irrottaa sitkeimmänkin lian ja puhdistaa pienimmätkin yksityiskohdat ja kolot.

Käy vaihtamassa vihertyneet, kellastuneet tai rikkoontuneet nenätyynyt säännöllisesti uusiin. Hyvin varustetuissa optikkoliikkeissä on myös ultrapesurit, joissa kehysten pieniin osiin ja linssiuraan kerääntynyt lika saadaan näppärästi puhdistettua, samalla kehys huolletaan ja ruuvit kiristetään. Säännöllinen huolto pidentää silmä- ja aurinkolasiesi ikää ja niiden kunto pysyy parempana.

 

Koteloiden ei tarvitse olla tylsiä. Värikkään kotelon löytää lostavasti myös mustan laukun sisuksista.
Koteloiden ei tarvitse olla tylsiä. Värikkään kotelon löytää lostavasti myös mustan laukun sisuksista.

Säilytä silmä- ja aurinkolasit aina kotelossa, kun ne eivät kulje nenällä. Kotelo olisi hyvä imuroida irtopölystä puhtaaksi säännöllisesti.

Opitko jotakin hyödyllistä ja uutta?

Nyt annetaan optiikan olla rauhassa vähän aikaa ja loppu viikolla puhutaan huiveista.

Kiiltävää viikon jatkoa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *