Asennetta & asusteita

Silkkiä, villaa, puuvillaa ja pellavaa, siinä lunnonkuitujen paraati!

Luonnonkuiduissa on mukavuus kohdallaan

Luonnonmateriaalit imevät kosteutta ja luovuttavat lämpöä, pienikin määrä luonnonkuitua tekee vaatteesta mukavan.
Puuvilla on ehkä tutuin luonnonmateriaali ja sataprosenttisena se on hengittävä ja mukava iholla. Korkealaatuisinta on ohut puuvilla, joka ei kutistu tai rypisty niin helposti. Puuvilla pestään yleensä 60 asteessa, mutta jos vaatteessa on 30 tai 40 asteen pesumerkintä, kannattaa epäillä kankaan laatua. Noudata aina pesuohjetta, jos peset suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa, värit voivat kärsiä. Värjätty puuvilla vaalenee helposti auringossa, joten ole tarkkana näin kesällä kun kuivattelet pyykkiä tai ostat tekstiilejä, jotka tulevat ulkokäyttöön.

Pellava jakku kestää aikaa ja on mukavan rento, mutta viimeistelty. Jakkuja ostetaessa pesuohjeen tsekkaus on erityisen tärkeää, sillä vuori ja yksityiskohdat saattavat vaikuttaa kokonaisuuden puhdistamiseen.
Pellava jakku kestää aikaa ja on mukavan rento, mutta viimeistelty. Jakkuja ostettaessa pesuohjeen tsekkaus on erityisen tärkeää, sillä vuori ja yksityiskohdat saattavat vaikuttaa kokonaisuuden puhdistamiseen.

Pellavan laatu on sitä parempaa, mitä tasaisempia ja ohuempia kuidut ovat. Pellava rypistyy helposti ja se saakin olla hieman ryppyistä. Taistelussa ryppyjä vastaan auttaa silittäminen kosteana. Pellava tuntuu iholla viileältä ja kestää hyvin paahdetta. Muista pellava vaatetta hankkiessasi tarkastaa pesuohjeet ja ota huomioon kutistuminen.

Silkki on kevyttä, ylellistä ja hengittävää. Se ei kuitenkaan kestä kovaa, päivittäistä kulutusta. Silkkiä kannattaa käsinpestä usein, sillä hiki ja lika haurastuttavat kuitua, eivätkä lähde tuulettamalla.

Villa pestään käsin viileässä vedessä ja sille riittää usein tuuletuskin. Villa puhdistaa tuulettuessaan ja ”levätessään” myös itse itseään, siksi villalle onkin hyvä antaa välillä vapaa päiviä. Villaa ei saisi koskaan vääntää, sillä sen kuidut ovat hyvin hentoja. Villavaate tulee kääriä pyyhkeeseen ja puristella varovasti. Kuivaa villavaate vaakatasossa ja muotoile kosteana.

Neuleissa käytetään usein villasekoitteita, jolloin niiden kestävyys ja ominaisuudet saadaan muutettua haluttuun suuntaan. Hyviä sekoitepareja ovat villa-nailon, koska niiden rakenteet ovat samanlaisia. Luxusta ja laatua on villa-silkki pari, joka on ohut ja hengittävä yhdistelmä.

Varo villa-akryyli sekoitteita, koska akryyli nyppyyntyy ja sähköistyy helposti. Edullisissa neuleissa on usein akryyliä. Tarkista aina tuotekuvaus pesuohjeesta ennen ostoa. Akryyli on hyvin epäystävällinen luonnolle, sillä se ei maadu ja sen valmistuksessa käytetään rankkoja kemikaaleja.

Ensi viikolla pyrähdän matkalle Sveitsiin, jossa toivottavasti ei tarvita villaneuleita. Sieltä palaillessa päivitän Keski-Euroopan kesämuodin tunnelmia. Positiivisia kesäfiiliksiä tännekkin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *