Asennetta & asusteita

Lomalta palattu rentoutuneena ja toivottavasti vähän viisaampana

Minulle hyvä loma tarkoittaa luontoa, merta, hyvää ruokaa ja juomaa, läheisten kanssa puuhastelua, ulkona tapahtuvaa liikuntaa ja aikaa lukea kirjoja. Aina kaikkia palasia ei ole mahdollista saada samaan lomaan, mutta kirjan yritän sinne aina mahduttaa.

Menneenä lomana luin loistavan ihmispsykologiaan pureutuvan kirjan ”Idiootit ympärilläni”. Nimi on mielestäni aika kaamea, koska antaa kirjasta jotenkin väärän kuvan ja helposti sen lukijastakin ylimieleisen vaikutelman.

Persoonallisuus erojen takia, emme toisinaan osaa kommunikoida oikein tai ymmärrämme asioita tahattomasti väärin.

Itse sisältö kuitenkin avaa kirjan nimeäkin ja on oikeastaan aika osuva. Kirja kertoo siitä, miten helposti vedämme vääriä johtopäätöksiä kanssa ihmisten persoonallisuuksista, jos he edustavat eri ihmistyyppiä kuin me itse. Kirja kertoo viihdyttävästi ja helposti luettavassa muodossa neljästä eri persoonallisuus tyypistä ja heidän käyttäytymisestään, vahvuuksistaan, heikkouksistaan ja miten parhaiten voi toimia eri persoonallisuuksien kanssa, jotta päästään sujuvaan yhteistyöhön tai rinnakkaiseloon.

Persoonallisuustyypit on kuvailtu värein (perustuvat ns.DISK-analyysiin, jota käytetään monissa liike-elämän rekrytointi prosesseissa). Lyhyesti sanottuna keltainen persoona on energinen visionääri, punainen on dominoiva johtajatyyppi, vihreä henkilö on empaattinen luottoihminen ja sininen persoona on analyyttinen tutkija ja sitten on kaikki näiden yhdistelmät. Tekstissä sukelletaan hauskasti siihen, miten eri persoonallisuuksien kommunikointi voi aiheuttaa turhaa häslinkiä ja pahaa mieltä ja miten parhaiten voisimme toimia yhteen hiileen ja ymmärtää toisiamme.

Pidin kirjasta kovasti ja se nauratti monessa kohtaa ja osui myös terävästi omiin kehittämisalueisiini. Jos olet kiinnostunut ymmärtämään rakkaitasi, työkavereitasi tai yleensäkin ympärilläsi olevia kanssaihmisiä paremmin, kannattaa tehdä kirjastoon varaus (Atena kustannus, Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni, kuinka ymmärtää muita ja itseään). Minä ainakin opin ymmärtämään puolisoni ja minun välisiä pieniä väärinkäsityksiä paremmin. Hymy!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *