Asennetta & asusteita

Listoja ja lupauksia

Minulla on tapana tehdä erilaisia listoja (kauppalistojen lisäksi). Niitä ovat arjen ”to do-listat”, ammattiin liittyvät kehitysidea-listat, uusiin harrastuksiin liittyvät listat (mitä haluan käydä kokeilemassa), kotiin liittyvät listat, joiden sisältö on hyvin laaja: kiinnitä kaksi vuotta sitten remontissa irti jäänyt lista seinään, kokeile ekologisia pesupähkinöitä, tuunaa leipäkorista lamppu (hauska idea, jonka kirjasin ylös eräästä sisustuslehdestä). Listoja on myös haaveista ja tulevaisuuden unelmista.

En kirjaa asioita ylös stressaten, vaan listat ovat mielestäni mukava työkalu elämän hallintaan. Koen hassua iloa, saadessani vetää jonkin asian listalta yli ja olen saanut elämääni valtavasti iloa toteutuneiden työjuttujen, harrastusten tai ystävien kanssa tehtyjen asioiden suhteen (minulla on lista siihenkin, mitä olisi kiva kokeilla tai tehdä ystäväporukassa).

Hetkistä nauttiminen on tärkeintä, teki sitten lupauksia tai ei. Viisas 101 vuotta elämää nähnyt isoäitini totesi viimeisinä vuosinaan, että hänen pitkän iän salaisuutensa oli ollut arjen pienistä iloista ammentaminen. Se oli auttanut vaikeiden vaiheiden käsittelyssä ja kantanut eteenpäin.

Kerran kävin kiinnostavan keskustelun siitä, miten eräs ystävättäreni koki listaamiseni elämän suorittamiseksi. Ja kyllähän se musta-valkoisesti ajateltuna sitä on. Asioiden tekeminen valmiiksi on niiden suorittamista, mutta suorittamisen ei välttämättä tarvitse olla negatiivista tai muita asioita pois sulkevaa. Minulla listat auttavat muistamaan kaiken säpinän keskellä asioita, joita olisi kiva kokeilla tai syytä hoitaa kuntoon. Ne motivoivat minua, haastavat kehittymään ja kannustavat eteenpäin.

Kivoin lista on uuden vuoden lupaus lista, se kokoaa usein muiden listojen juttuja yhteen ja ynnää tulevan vuoden odotukset. Se innostaa minua ja saa taas pimeän kauden jälkeen positiiviset energiat virtaamaan. Uuden vuoden lupaukset saavat minulle kutkuttavan ja jännittyneen odottavan tunnelman aikaiseksi. Mitä kaikkea tämä vuosi tuokaan taas tullessaan. Kyynikoilta olen kuullut listojeni olevan lapsellisia, mutta mitä sitten? Olkoon niin, hulluttelua tarvitaan arjen fasismia vastaan.

Tämän vuoden lupauksissani on nukkua enemmän, naputtaa rakkaalle miehelleni vähemmän (älykäs ystäväni totesi viisaasti, että mieheni kiinnittää huomionsa erilaisiin asioihin kuin minä, enkä halua mieheni muuttuvan minuksi, joten on ihan turha naputtaa tietyistä asioista), kokonaan en naputuksesta eroon pääse, siksi painotus on sanalla vähemmän. Lupasin pitää yllä liikuntaa ja mahdollisuuksien mukaan toteuttaa sitä raittiissa ilmassa. Lupasin soittaa useammin vanhemmilleni ja kutsua kylään ystäviäni. Lupasin toteuttaa yhden ammatillisista haaveistani ja jos se onnistuu, kerron siitä teillekin.

Odottavin tunnelmin tähän vuoteen, miettikäähän tekin haaveistanne listoja, jos se luontevalta tuntuu ja ennen kaikkea muistakaa nauttia hetkistä!

(kuvat kirjasta: Kirja Elämästä, Anna-Mari West)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *