Asennetta & asusteita

Muodoilla ja mittasuhteilla on merkitystä kasvojemme tärkeimmän asusteen valinnassa. Kuva Synsamin arkistosta.

Kehysvalintojen oikeat mittasuhteet

Eilen saitte varmasti hymyn huulille 70-luvun kehien mittasuhteita katsellessanne. Niissähän ei ollut päätä eikä häntää! Tänään puhutaan oikeista painopisteistä ja kokoluokista. Ihminen katsoo yleensä toista ihmistä ensin silmiin ja siksi on hyvin tärkeää, että kasvoilla on oikeanlaiset kehykset.

Täydellinen kehys istuu kasvoilla niin, että se seuraa kasvojen linjaa. Ei siis mene sivulta yli tai jää poskipäitä kapeammalle. Kulmalinjan olisi hyvä seurata käyttäjänsä kulmalinjaa (poikkeuksen tekevät kulmikkaat ja täysin pyöreät kehykset). Painopisteen tulisi olla hieman ylhäällä, jotta kehys kohottaa ja tekee iloisen ilmeen. Jos kissamainen malli ei ole juttusi, jo aisakulman sijoittuminen kehyksen yläkulmaan ajaa asiaa.

Joskus haetaan myös tarkoituksella mittasuhteista poikkeavia kehysmalleja, koska se saattaa tehdä kokonaisuudesta vekkulimman, boheemimman tai muuten vain erikoisemman. Klassisen kaunista ja muotokieleltään eheää kokonaisuutta rakennettaessa pätevät kuitenkin oheiset tosiseikat.

Nenäkohdan tulee istua kaikissa tapauksissa hyvin, jotta lasien paino jakautuu tasaisesti nenänvarteen ja kehys pysyy oikealla korkeudella. Lisäksi tietysti otetaan huomioon mahdollisten vahvuuksien vaikutus kokonaisuuteen. Voimakkaat linssit asettavat tiettyjä rajoituksia kehysvalintaan. Käytin tuossa sanoja: ”mahdollisten voimakkuuksien vaikutukset”, koska yhä enemmän valmistamme vain asustelaseja, joissa ei lainkaan tarvita vahvuuksia. Kehykset ovat tulleet mukaan muotiin ja asustukseen, eivätkä ne suinkaan ole enää pakollinen apuväline, ei sinne päinkään!

Alla olevat kuvat tuovat esiin kauniin muotokielen kokonaisuuksia. Malliksi sain tällä kertaa sädehtivän kollegani Hyrylän Synsamilta, optikko Johanna Laukkasen. Kehykset ovat Ranskalaisen La Fontin mallistosta, jonka kehysedustaja on muuten tämän kaupungin poikia! Eläköön Turkulaisuus! Kuvat ovat allekirjoittaneen räpsäyttämiä.

 

Tässä kuvassa Johannan silmät ovat täysin keskellä kehysaukkoa ja sivulinja seuraa täydellisesti kasvolinjaa. Johannan kirkasta värimaailmaa pukee myös hyvin musta väri, joka meille muille on hiukan haasteellinen. Perinteisen värianalyysin mukaan musta väri on vain talvi tyyppien värikartassa.
Tässä kuvassa Johannan silmät ovat täysin keskellä kehysaukkoa ja sivulinja seuraa täydellisesti kasvolinjaa. Johannan kirkasta värimaailmaa pukee hyvin musta väri, joka meille muille on hiukan haasteellinen. Perinteisen värianalyysin mukaan musta väri on vain talvi tyyppien värikartassa.

 

Mittasuhteiden täydellinen asettuminen jatkuu. Tämän kehyksen hauskuus on värissä. Kehys näyttää kasvoilla turkoosin kanssa turkoosilta, pinkin kanssa pinkiltä ja valkoisen kanssa materiaalin kristalliset yksityiskohdat hyppäävät esiin. Ihana, tyttömäinen  kesäpoka!
Mittasuhteiden täydellinen asettuminen jatkuu. Tämän kehyksen hauskuus on värissä. Kehys näyttää kasvoilla turkoosin kanssa turkoosilta, pinkin kanssa pinkiltä ja valkoisen kanssa materiaalin kristalliset yksityiskohdat hyppäävät esiin. Ihana, tyttömäinen kesäpoka!

 

Tämä kehys kohottaa kasvoja ja peittäisi loistavasti silmäpusseja tai silmän alla olevia juonteita (Johannalla niitä ei tosin ole). Väri voisi olla heleämpi mallimme ihoa vasten, mutta rosa takaosa pelastaa tilanteen. Huomatkaa hyvä kulmalinja!
Tämä kehys kohottaa kasvoja ja peittäisi loistavasti silmäpusseja tai silmän alla olevia juonteita (Johannalla niitä ei tosin ole). Väri voisi olla heleämpi mallimme ihoa vasten, mutta rosa takaosa pelastaa tilanteen. Huomatkaa hyvä kulmalinja!

 

Tämä on lempparini! Väri on huikea, se saa Johannan silmät säihkymään. Koko täydellinen, painopiste oikea, silmä keskellä kehysaukkoa, nenäkohta istuu, kehys on ilmava ja nuorekas. Materiaali on titaniumia, joka on kevyt, kestävä ja nikkelitön. Uutta on kehyksen reunojen paksuus, tämän voisi luulla olevan muovi materiaalia.
Tämä on lempparini! Väri on huikea, se sai Johannan silmät säihkymään (ei valitettavasti näy kuvassa). Koko on täydellinen, painopiste oikea, silmä keskellä kehysaukkoa, nenäkohta istuu, kehys on ilmava ja nuorekas. Materiaali on titaniumia, joka on kevyt, kestävä ja nikkelitön. Uutta on kehyksen reunojen paksuus, tämän voisi luulla olevan muovimateriaalia. (Tämä kehys on Tanskalaisen In facen.)

 

Ihanaa loppuviikkoa, ei anneta sateen masentaa! Ensi viikolla jatketaan vielä asusteista, aiheena vyöt ja käsineet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *