Asennetta & asusteita

Pieni kavalkadi käyttökenkiä. Mustat, ruskeat, nudet ja yksi väripilkku, näillä pärjää monessa tilanteessa. Kuvat T.Alanen-Brandt

Kantajansa näköisten kenkien kopinaa

Katsellessamme kaukaa toista ihmistä, kiinnitämme huomion kokonaisuuteen. Lähemmäksi tultaessa materiaalien merkitys korostuu, laadukas laukku, hyvin hoidetut kengät, kauniit silmälasit ja hyvä kampaus. Siinä ne tyylikkyyden avaimet!
Tänään keskitytään kenkiin. Tarvitsemme, tai oikeastaan voisi käyttää ilmaisua selviydymme, keskimäärin kuudella parilla kenkiä (ja nyt ei ole kysymys trendeistä tai intohimoista, vaan välttämättömyyksistä).

Tarvitsemme saapikkaat kaupunki käyttöön, vähintään kahdessa värissä, ruskeana ja mustana (toiset saapikkaat voi korvata myös siroilla nilkkureilla), pari paria mukavia työ- ja arkikenkiä, juhlakengät, ulkoilukengät sporttiseen käyttöön ja valkoiset, klassiset kumitossut kesän vapaa-aikaan. Jokaiselle näistä kenkäpareista olisi hyvä löytyä samaan tyyliin sopiva laukku, yhdistettäväksi kenkien kanssa.
Kenkien tulisi antaa levätä välillä ja olla ilman käyttöä. Tästä pitävät niin jalat kuin kengät, siksi arkikenkiä on hyvä olla vähintään kaksi paria.

 

Saapikkaat toimivaa ja ajatonta tyyliä, joka palvelee hyvin hoidettuna pitkään. Siro ja pieni ihminen voi valita hieman korkoa ratsastussaapas mallin tilalta ja saada näin saapikkaisiin kevyemmän ilmeen.
Saapikkaat toimivaa ja ajatonta tyyliä, joka palvelee hyvin hoidettuna pitkään. Siro ja pieni ihminen voi valita hieman korkoa ratsastussaapas mallin tilalta ja saada näin saapikkaisiin kevyemmän ilmeen. Herrainkenkiinkin on silloin hyvä valita ohuempi pohja.

Saapikas on loistava ja nuorekas valinta kylmään aikaan. Se toimii myös hauskana kontrastina vaikka mekkojen tai juhlavampien materiaalien kanssa. Arkikenkänä toimii hyvin ballerinat, ne aikaisemmassa kirjoituksessani mainitsemat herrainkengät tai noin 3cm korkeat korkokengät. Taitava kävelijä voi valita arkeen 5cm:kin korot, mutta korkeammat kuuluvatkin sitten juhlaan tai vapaa aikaan.

Juhlavat kengät ovat aina ohutpohjaiset. Muodissa on nytkin paksua tolppakorkoa ja läski pohjia, mutta ne eivät kuulu tyylikkääseen juhlapukeutumiseen. (Bile kuviot ovat asia erikseen, nyt ajatellaan häitä, syntymäpäiviä, järjestöjen vuosijuhlia, lakkiaisia ja muita perhe juhlia.)

Onnistuneessa kokonaisuudessa sirot juhlakengät ovat varma valinta. Jos tuntuu, että juhlapaikalle kiitäminen ei siroissa ja korkeissa kengissä tyylikkäästi ja ilman kipua onnistu, lähde matkaan matalissa kengissä ja ota epäkäytännölliset ihanuudet mukaan ja vaihda ne vasta juhlapaikalla tai valitse yksinkertaisesti matalampi korko. Vaikka kenkä olisi kuinka ihana, tärkeintä on, että voit kävellä sillä kauniisti, muutoin kokonaisuus kärsii ja tyylikkyys haihtuu savuna ilmaan.

Kesän lähestyessä sandaalit ja kärjestä auki olevat kengät ilmestyvät taas katukuvaan. Huolehdi, ettei sukkahousu kurkkaa kärjestä tai remmien väleistä. Hanki avonaisiin kenkiin tarkoitetut kärjistä avoinna olevat tai kärkivahvikkeettomat juhlasukkahousut tai valitse umpinaisempi siro kenkä.

Kenkäostoksilla, ihan kuten laukku ostoksillakin, huomioon tulee ottaa myös kantajansa koko. Kookkaampi ja näyttävämpi ihminen voi käyttää sirojen kenkien lisäksi hieman raskaampia kenkiä, jos muu vaatetus sen sallii.

Hoida kenkiä! Puhdista ja kuivata ne, lankkaa, kiillota ja suihkuta tarvittaessa suoja-aineita. Säilytä ilmavasti ja mieluiten kenkälaatikoissa tai ns.lepolesteissä (kenkään sisään laitettava, jalan mallinen, muovinen tai puinen tuki). Helpon lepolestin saat, ensiapuna oikeiden puuttuessa, rakennettua sanomalehtipaperista. Täytä kengän kärki napakasti sanomalehdellä ja jos kyseessä on saapas, laita varteen putkiloksi taiteltu lehti pitämään saapikkaan vartta pystyssä. Lehti on hengittävä, imee kosteutta ja auttaa pitämään kengän muodossaan.

Aina ei trvitse olla tyylikäs ja kesällä voi hyvin ottaa rennosti ja tuulettaa varpaita hyvässä seurassa!
Aina ei tarvitse olla tyylikäs. Kesä on kohta täällä ja silloin voi hyvin ottaa rennosti ja tuulettaa varpaita hyvässä seurassa!

Forrest Gumpin äidin sanojen myötä toivotan hyvää viikkoa ja hauskaa vappua: ”Ihmisestä pystyy kertomaan valtavan paljon hänen kenkiensä perusteella: minne ne ovat menossa ja missä ne ovat olleet.”

Ensiviikolla aiheena korujen kimallus!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *