Asennetta & asusteita

Älä osta muovista

Olen viimeisen kuukauden aikana työmatkaillut ahkeraan. Matkailuun liittyy paljon erilaista odottelua ja istuskelua asemilla. Olen seurannut ihmisvilinää lentoasemalla, katsellut kanssasiskoja rautateiden reunalla ja linja-autojen hurinassa. Yksi asia on pistänyt silmääni ja se on materiaalien tärkeys. Tyylikkyyden näkökulmasta katsellessa sitä kiinnittää huomiota muovisiin tekonahka käsilaukkuihin ja nyppyisiin villakangasjäljitelmiin.

Oikeilla valinnoilla säästämme omaa aikaa, hermoja ja luontoa. (Kuvien lauseet olen napannut muutama vuosi sitten Tanskalaisen silmälasivalmistajan Prodesignin esitteestä. Ne tiivistävät tyylin ilosanoman.)

Jos haluat näyttää hyvältä, menestyneeltä ja tyylikkäältä, kiinnitä huomiota siihen, millaisista materiaaleista asukokonaisuutesi ja asusteesi rakentuvat. Mieluummin vähemmän ja laadukkaita, kuin paljon ja hompsuisia.

Aika moni kiinnittää huomiota ainakin pikkuisen siihen, mitä pukee päälleen. Kannattaakin katsastaa, millaisilta omat kengät, laukut, korut, silmälasit ja vaatteet näyttävät laadun ja kunnon kannalta. Trendikäs tai tyylikäs kokonaisuus kärsii ja näyttää halvalta, jos saumat vetävät ja materiaali on nyppyyntynyt. Muovisuutta huutavat käsilaukut ja kengät olisi syytä unohtaa. Jos käsilaukun materiaali on repeillyt ja palkkeenkielillä, laukku pitää uusia ja mieluusti nahkaisena.

Muovinen korkokenkä tai saapikas saattaa olla naisellinen ja seksikäs, mutta ei sensuellilla ja elegantilla tavalla, vaan valitettavasti kokonaisuus kääntyy enemmänkin halpaan ja helppoon. Toinen säärissä vaikuttava asuste on sukat. Hanki laadukkaita sukkahousuja, ne paitsi näyttävät hyvältä, myös kestävät hieman paremmin.

Ulkoilutakki ja kaupunkitakki ovat erilaiset. Toimiva talvinen kaupunkitakki on aito villakankainen. Hanki ajaton malli ja päivitä sen tyyliä huivein, käsinein ja päähinein. Se kestää aikaa ja pääset eroon ongelmasta, millä takilla kulkea katuvilinässä. Tarkasta säännöllisin välein asusteidenkin kunto. Jos olet vahingossa hankkinut akryyliä olevan päähineen ja huivin, et voi käyttää niitä koko talvikautta. Akryyli nyppääntyy jo ensimmäisestä kerrasta eteenpäin ja alun ylellisyys muuttuu nukkavieruiseksi epäsiisteydeksi.

Tekniset kintaat tai urheiluhansikkaat eivät sovi aikuisen ihmisen asusteiksi kaupungille. Ne toimivat kyllä erinomaisina lämmittiminä, mutta esteettisyyden näkökulmasta katsottuna, ne ovat mauttomuuden huipentuma. Urheilullisen kokonaisuuden kanssa asia on eri, silloin taas nahkahansikas on ihan kummallinen ja epäsopiva valinta.

Muovisuutta välttämällä, vastustamme myös ympäristöä kuluttavaa kertakäyttöisyyttä ja teemme ekologisempia valintoja. Oma talven suosikkitakkini on kirpputorilta 8 vuotta sitten hankittu yksinkertainen musta villakangastakki, joka on Italialaista suunnittelua ja 100% laatu villaa. Se kestää aikaa ja on vilukissalle ihanan lämmin. Taisin maksaa takista alle viisikymmentä euroa. Laatuun ei aina tarvita suuria seteleitä, vaan hieman vaivannäköä ja valintoja.

Tiedostavaa viikkoa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *