Yrittäjänuorten silmin

« Yrittäjyys ei ole pahasta | Teoriaa käytännössä »

Emme ole yksin!

Aihe Yleinen, 3.4.2017 18:29, Vilma Hyvönen

Tiimien välistä keskustelua päivän polttavista kysymyksistä! Kuva Julius Rantanen

Saimme mahdollisuuden osallistua Jyväskylässä TeamUp! –tapahtumaan, joka keräsi opiskelijatiimejä ympäri Suomen ja jopa vieraita maailmalta. Tilaisuus oli erinomainen nähdä muita tiimiakatemioita sekä tutustua uusiin ihmisiin! BisnesAkatemia lähti edustamaan Turkua ja Saloa kolmentoista henkilön voimin, joista kaksi oli valmentajia ja loput yksitoista tiimiyrittäjiä Turusta ja Salosta, monista osuuskunnista.

Pääsimme paikan päälle ja kulttuurieron huomasi saman tien astuessamme sisään Tiimiakatemiaan! Energia talossa oli käsin kosketeltavaa ja tilat olivat avarat, jotka antoivat tilaa luovuudelle. Treenitilat olivat tilavia, niissä oli paljon mukavia tuoleja ympyrässä, oli innovaatiotilaa, jossa oli tyynyluolaa ja Hawai-teemaa. Keskusaukio oli avara, jossa oli iso stage sohvineen, puhumattakaan valo- ja äänitekniikoista. Kaiken kruunasi kaikkien tiimien yhteinen avokonttori, jossa tiimit tekivät töitään yhdessä ja tiimien välistä toimintaa oli paljon.

Tiimit keskustelivat paljon keskenään, kuva mainostoimisto Muviment

Meillä Turussa ja Salossa on vielä paljon opeteltavaa asenteiden ja yhteishengen kanssa, sekä tilojen, jotka toivottavasti paranevat uuden kampuksen myötä. Toki pitää muistaa, että Turussa toimintaa on ollut vasta toista vuotta, eikä Salossakaan montaa vuotta pidempää. Emme siis ole huonoja, meillä on vain vielä matkaa siihen, mihin Tiimiakatemia on päässyt 25 vuoden aikana.

Mitä se tiimioppiminen sitten on?

Turun ammattikorkeakoulussa toiminut BisnesAkatemia on rantautunut Salon kampukselle vuonna 2011 ja siitä Turkuun 2015. Tällä hetkellä Turun ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 150 oppilasta pelkästään BisnesAkatemian alla, joiden lisäksi on myös muita osuuskuntia, kuten taiteiden ja tietotekniikan opiskelijoilla.

Tiimioppiminen on lähtöisin Jyväskylästä, kun 1993 Johannes Partanen kehitti Tiimiakatemia-menetelmät ja perusti Jyväskylään Tiimiakatemian. Sen jälkeen samat menetelmät ovat levinneet ympäri Suomen, Tampereelle ProAkatemia, Turun BisnesAkatemia ja Novia, Kokkolan ja Kouvolan Business Akatemia, Tornion LiikeAkatemia, Kokkolan Oiva-akatemia ja monia muita. Tiimiakatemia on myös levinnyt ympäri maailmaa, kuten Espanjaan, Ranskaan, Englantiin, Unkariin, Hollantiin ja Brasiliaan.

TeamUp! -tapahtuman avannut Johannes Partanen kertoi omaa näkemystään opiskeluiden tulevaisuudesta. Hän on huomannut, että vastaavia oppimistapoja otetaan käyttöön kouluissa ympäri maailman, mutta myös opiskelijat ovat heränneet uuteen aaltoon. Partanen kertoi nähneensä merkkejä tilanteesta, missä opiskelijat tulisivat romuttamaan nykyisen opiskelusysteemin alhaalta ylöspäin, jättäen perinteiset opetusmenetelmät ja aloittaen opiskelun enemmän ja enemmän tiimeissä. Tätä tapahtuu myös Suomessa, sillä tapahtumassakin oli paikalla tiimi, joka oli itse keksinyt perustaa osuuskunnan ja opiskella siten. Toinen uusi tapa, mitä TeamUpissa tuli vastaan, oli Novian yhteisöpedagogien osuuskunta, joka toimi yhdistyksenä, eikä yrityksenä. He hyödynsivät tiimiä ja yrityksiä omiin opintoihin, mutta ilman samankaltaista panostusta liiketoimintaan, kuten osuuskunnilla.

Tiimikankaalle sai kirjoittaa oman tiiminsä tärkeitä projekteja ja perustietoja! Myös BisnesAkatemialaiset jättivät merkkinsä. Kuva mainostoimisto Muviment

Oppiminen tulee muuttumaan tulevaisuudessa, opettajien roolit muuttuvat ja koko opiskelusysteemi saattaa muuttua. Kuka osaa sanoa, mitä korkeakouluopiskelu on viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Edes Partanen itse ei osannut odottaa tiimien suosiota, kun hän Tiimiakatemian polkaisi käyntiin. Suosiota varmasti tulee lisäämään nykyisen työelämän kehitys perinteisestä hierarkiasta joustavampaan organisaatioon. Tiimioppiminen opettaa paljon työskentelemistä tiimeissä, erilaisissa työympäristöissä ja –työtehtävissä. Vastuuta täytyy ottaa sekä liiketoiminnasta, että omasta oppimisesta. Sitä hopealusikkaa ei enää tuoda tarjottimella, vaan se hopea pitää ensin itse kaivaa, käsitellä ja se lusikka tehdään itse, sinun käteen sopivaksi. Tiimiakatemiasta valmistuneista jopa puolet lähtee yrittäjäksi kahden vuoden sisällä valmistumisestaan. Luku on kova ja kertoo asenteesta, mitä me opimme.

Emme siis tosiaan ole yksin BisnesAkatemiassa, emme ensimmäisiä, emmekä varmasti myöskään viimeisi tiimioppimista hyödyntäviä opiskelijoita. Meitä tulee koko ajan lisää, Turussa, Suomessa ja maailmalla. Tulevaisuus on vain mahdollisuuksia täynnä, kun eri alat alkavat hyödyntämään tiimiakatemian menetelmiä ja opiskelijat äänestävät jaloillaan tulevaisuuden puolesta.

Julius Rantanen

Osuuskunta INNOA

Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemia

TeamUp! –tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä 16-17.3.2017. Tapahtuma oli ensimmäistä kertaa ja sitä on tarkoitus järjestää myös tulevaisuudessa ja eri oppilaitoksilla, joissa tiimioppimista hyödynnetään.

Kommentoi


Yrittäjänuorten silmin

  • Opiskelijayrittäjät Turun AMK:n Bisnesakatemiasta kertovat mietteitään yrittäjyydestä, opiskelusta, työelämästä sekä muusta maailman menosta. Kirjoittajat suorittavat opintonsa pyörittäen omia yrityksiään kohdaten niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. Asenne ja tekemisen meininki ovat kuitenkin tärkeimpiä!

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle