Yrittäjänuorten silmin

« Yksilöistä yhtenäiseksi tiimiksi | Emme ole yksin! »

Yrittäjyys ei ole pahasta

Aihe Yleinen, 19.1.2017 15:22, Vilma Hyvönen

Yksi liiketalouden opiskelun odottamattomia lieveilmiöitä on se, kuinka erikoisilla tavoilla muut ihmiset suhtautuvat alaan. Vahvasti vasemmalla olevat hippikaverit lyövät välit poikki kuullessaan, että opiskelee yrittäjyyttä, kun sehän on porvarien riistoa. Deitilleen joutuu selittelemään, miksi tahtoo opiskella tällaista kapitalistisikahommaa. Kommuunibileissä osaa jo varautua valehtelemaan, että valmistuu pian parturikampaajaksi.

Ennakkoasenteet eivät toisaalta yllätä. Monen maailmassa vinossa olevan asian taustalla ovat raha, kapitalismi ja niiden monet sivuilmiöt. Tyynessämeressä ui jätelautta koska siitä ei koidu kenellekään kuluja. Työntekijöiden palkkoja poljetaan, koska viivan alle jäävän tuloksen pitää miellyttää sijoittajia. Eläimiä ängetään häkkeihin ja kasvatetaan mutanteiksi, jotta tuotot saataisiin maksimoitua. Vähemmästäkin muodostuu mielikuva siitä, että kaikki liike-elämän ja rahan kanssa tekemisissä olevat ovat jotenkin kieroutuneita. Tulinhan itsekin alun perin liiketalouden opintoihin kieli poskessa oppimaan, että kuinkas sitä massia kääritään mistään piittaamatta.

Kritiikissä menevät kuitenkin puurot, vellit ja subprime -lainat sekaisin. On totta, että rahamaailmassa vallitsee monia häikäilemättömiä ja ahneuden ajamia voimia. Opiskelujeni varrella minulla on kuitenkin ollut kunnia tavata useita hämmästyttävän eettisesti toimivia ja hyvään pyrkiviä ihmisiä. Rakennusurakoitsijoita, jotka tahtovat käydä alansa haitallisia käytänteitä vastaan palkkaamalla paikallisia työntekijöitä jatkuvilla sopimuksilla. Vegaanivaatturin, joka tahtoo varmistua myös myymiensä tuotteiden alkuperästä. Ja totta kai myös niitä kuuluisia startup-yrittäjiä, jotka tahtovat kaikki pelastaa maailman.

Yrittäminen voi siis joillekin olla vain tapa nyhtää tuottoa työläisten selkänahasta. Kuitenkin vähintään yhtä monelle se on tapa ilmaista itseään ja tehdä maailmaan se muutos, jonka haluaa nähdä. Tätäkin asiaa oli siis turha tarkastella toinen silmä ummessa – itselleni ainakin liiketalouden opinnot ovat tuoneet pahansuopuuden sijaan pikemminkin toivoa. Aionkin seuraavalla kerralla kommuuniin päätyessäni kertoa opinahjostani avoimesti. Hipeiltä tulee muutenkin aina parhaat bisnesideat.

Veli-Pekka Virtanen

Osuuskunta Droppi

Bisnesakatemia

Kommentoi


Yrittäjänuorten silmin

  • Opiskelijayrittäjät Turun AMK:n Bisnesakatemiasta kertovat mietteitään yrittäjyydestä, opiskelusta, työelämästä sekä muusta maailman menosta. Kirjoittajat suorittavat opintonsa pyörittäen omia yrityksiään kohdaten niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. Asenne ja tekemisen meininki ovat kuitenkin tärkeimpiä!

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle