Yhdysvallat tienhaarassa

« Onni suosii altavastaajaa | Naisten äänet vaalikamppailun keskiössä »

Obaman palomuuri vuotaa

Aihe Yleinen, 22.10.2012 11:29, ts.verkkotoimitus

 Moni vaaleja tarkkaileva on syystä kiinnittänyt huomionsa ns. vaa’ankieliosavaltioihin. Molemmat kampanjat ovat keskittyneet näihin kiikunkaakun osavaltioihin. Ratkaisevassa asemassa ovat niistä suurimmat Florida ja Ohio. Vielä parisen viikkoa sitten tilanne näytti selvältä. Barack Obama kiri ja näytti olevan selvästi niskanpäällä esimerkiksi Ohiossa ja Iowassa. Floridassa hän johti hetkenaikaa. 

Näytti siltä, että Obama oli saanut aikaan palomuurin, joka turvaisi hänen voittonsa vaikka kokonaisäänet menisivät hyvin tasan. Tämä palomuuri-ajatus levisi hyvin laajalle kommentaattorien parissa.  Vaa’ankieliosavaltiot ovat kuitenkin valikoitu huomion kohteiksi, koska ne eivät ole kummankaan puolueen hallussa. Historiallisesti niissä on saattanut pärjätä sekä demokraatit että republikaanit. Jos tarkastelee niiden tulosta viimeaikaisissa vaaleissa, äänestystulos on seurannut valtakunnallista äänten jakaumaa. Nyt ennusteet ovat kehittymässä juuri tähän suuntaan: Mitt Romney kiirii Obaman etumatkaa ja on mennyt edelle esimerkiksi Floridassa. Ohiossa taistelu on tasoissa.

Suomessa on muun Euroopan tavoin haluttu uskoa Obaman voittoon. Obaman kannatus on suurta. Nyt pitäisi havahtua siihen mahdollisuuteen, että Romney voi voittaa vaalit. 

Vaalitaistelun liike-energia on Romneyn puolella. Tämä on keskeistä, sillä se motivoin hänen äänestäjiä vaalipäivänä. Kasvava epävarmuus valtaa alaa demokraattien riveissä. Romneyllä ja hänen tukijoillaan on myös enemmän varoja jäljellä. 

Ensimmäinen debatti oli tärkeä käänne. Romney onnistui näyttämään presidentilliseltä. Hänen kantansa olivat yllättävän maltillisia. Obama taas takelteli. Hän ei pystynyt vastaamaan Romneyn käännökseen kohti keskustaa.  Monet äänestäjät yllättyivät positiivisesti Romneystä. Hänestä tuli varteenotettava vaihtoehto. Toinen väittely taas meni Obaman kannalta hyvin ja hän sai Romneyn kirin hieman asettumaan.

Viimeinen väittely ei ole yleensä kovin ratkaiseva. Äänestäjillä on jo vahva mielipide ehdokkaista. Liikkuvia äänestäjiä on kovin vähän. Jos yllätyksiä ei tapahdu, vaalitaistelun ratkaisee äänestysaktiivisuus. Mitä korkeampi se on, sitä todennäköisemmin Obama voittaa. Ennustaminen on vaikeaa.  Kolikkoa heittämällä on 50 % todennäköisyys osua oikeaan.

Yksi Vastaus artikkeliin “Obaman palomuuri vuotaa”

Youssef: 3.11.2012 kello 9:57

It would appear from this arctlie that if the US isn’t careful it will find itself over some kind of barrel. I think the barrel is under the belly of another country i.e. China. 1. All have been hailing the Chinese economy but it is the US who provides food aid time and again 2.Even a cursory look at a map will show that any melt down of NK will be some level of a disaster for China (and to be sure SK), yet they are always so reluctant to provide real leverage for what is obvious in controlling NK nukes. 3.I think the US should disappear for a while; “forget” to attend a conference or two with NK so that all the players can see the black ice under their feet; it would be sobering. 4.Can this course of action cause things to get worse? How?5.Who really is the Big Dog here?

Kommentoi


Mika Aaltola

  • Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja. Hänen erikoisalaansa ovat Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikka sekä suurvaltasuhteet ja Suomen ulkopolitiikka. Tässä blogissa Mika Aaltola kommentoi ja analysoi Yhdysvaltojen poliittista tilannetta presidentinvaalin alla ja ennakoi, mitä vaalien jälkeen on odotettavissa.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS