Viikon tuulia

« Itseriittoisuuteen puree vain itsekritiikki | Atkinsin dieetti vie voiton jopa Göran Perssonista »

Ruotsalaiskeskustelua Perssonilla höystettynä

Aihe Uncategorized, 21.3.2007 13:04, Juhani Roiha

Tv-dokumentti Ruotsin taannoisesta pääministeristä ja demarijohtajasta Göran Perssonista ei lakkaa hämmästyttämästä. Neliosaisesta sarjasta on esitetty nyt kaksi.

Päähenkilön yksipuhelun sanoma vain vahvistaa sitä kritiikkiä, mitä hän on osakseen saanut syksyn vaalitappion jälkeen.

Perssonin hovitoimittaja Erik Fichtelius on koonnut aineistoa liki siitä lukien, kun Perssonista tuli keväällä 1996 tuli demarien johtaja ja demarihallituksen pääministeri. Kun hanke paljastui vuonna 2002, Fichtelius siirrettiin sivuun Ruotsin tv:n päivittäisestä uutistoiminnasta. Jääviysongelmat olivat sen verran ilmeiset.

Tähän mennessä Persson on haukkunut seuraajansa Mona Sahlinin, entisen valtiovarainministerinsä Erik Åsbrinkin, entisen sosiaaliministerinsä Margot Wallströmin ja entisen pääministerin ja kokoomusjohtajan, nykyisen ulkoministerin Carl Bildtin (kok). Persson sanonut henkilöistä halventavia asioita, jotka nämä ovat voineet saman tien kumota.

Eilisiltana Persson väitti vuonna 1999 tarjonneen Carl Bildtille maan ilmailuviraston pääjohtajan virkaa. Tämän Bildt välittömästi osoitti Perssonin omaksi versioksi.

Åsbrink taas vastasi, ettei hän keväällä 1999 halunnut kaataa Perssonin hallitusta, vaan hän erosi valtiovarainministerin tuolilta, koska Persson julkisuudessa koko ajan ajoi valtiovarainministeriön yli.

Margot Wallströmiä Persson sanoi varoneensa, koska pelkäsi tämän koko ajan vuotavan tietoja julkisuuteen - mikä suunnattoman raskauttavan loukkaava herja nykyistä EU:n komission varapuheenjohtajaa vastaan.

Seuraajastaan Mona Sahlinista Perssonilla on henkilön henkisiä voimavaroja koskevia, alentavia näkemyksiä.

Persson on uutisantia Ruotsissa. Fichteliuksen dokumentin ensimmäisen osan näki 1,3 miljoonaa tv-katselijaa. Heistä varmasti useimmat miettivät, mikä miestä riivaa. Vastauksen löytymiseen riittää psykologeille töitä.

Työväenliikkeen osaksi Persson kasvoi Vingåkerissa Södermanlandissa. Hän itse dokumentissaan puolustelee käytöstään toteamalla, ettei hänen kasvuympäristössään juuri tunteita ilmaistu. Oltiin pikemminkin hiljaa. Tunteiden ilmaisuun riitti vain elekieli.

Henkilöltä, joka on ollut Ruotsin pääministeri kymmenen ja puoli vuotta, voi vaatia, että hän jossain vaiheessa edes sen kuluessa olisi oppinut tahdikkuutta ja tosiasioissa pitäytymistä. Mutta ei: poliittinen testamentti viime lauantaina oli tuon käytöksen puolustuspuheenvuoro, täynnään sormella osoittamisia.

Perssonilla oli omat ystävänsä - muun muassa teollisuusjohtaja Carl Bennet. Hän kuuluu siihen ruotsalaiskansalliseen, nationalistiseen siipeen, joka taisteli ja voitti maan valuutan kruunun pysyttämiseksi eurooppalaisen yhteisvaluutan ulkopuolella. Tämä taistelu jatkui Telia Sonerassa, jonka hallituksesta Reinfeldtin porvarihallitus miehen nyt syrjäyttää. Bennet havitteli paikkaa myös Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin hallituksessa. Sen nykyjohto vaikeni kuitenkin Bennetin aikeista, mikä tarkoittaa, ettei mies ole toivottu tähän tehtävään - jäsenyyshanke hallitukseen raukeaa.

img_5339.jpg
No, Persson on lähtenyt, ja viimeistään maanantai-iltana ruotsalaisille kävi selväksi, että heillä on porvarihallituksen pääministerin Fredrik Reinfeldtin (kok) ohella myös uusi oppositiojohtaja Mona Sahlin (sd), jotka kykenevät tasavertaiseen keskusteluun avoimesti, ilman hillikkeitä, mutta asiallisesti, myönteisesti ja avarakatseisesti. Molemmat ymmärtävät, että heidän on yhdessä tehtävä työtä ruotsalaisyhteiskunnan rakentamiseksi, avoimesti - kohdattava toisensa kansan edessä mahdollisimman usein.

Reinfeldt otti neljä vuotta sitten vastaansa vaalitappion rikkoman, hajanaisen puolueen. Sama eheyttämisen työ odottaa Sahlinia. Reinfeldt ymmärtää nöyryyden merkityksen. Sahlin huomaa, ettei vastakkainasettelu pure hänen poliittiseen vastustajaansa.

Tänään Ruotsia viedään eteenpäin Sahlinin ja Reinfeldtin voimin. Aiemmin sen teki Göran Persson yksin, mikä on arvoitus.

Eilisiltana tuli viestimien kautta tietoon, että Ruotsin hallitus aikoo tavanomaisessa torstaitapaamisessaan huomenna päättää Afganistan-joukkojensa kasvattamisesta nykyisestä 270 miehestä 600:een. Opposition sosiaalidemokraatit ovat jo luvanneet tukea porvarihallituksen ehdotusta.

Valtiopäivät päätti vuonna 2005 Ruotsin Afganistan-osallistumisen katoksi 375 henkilöä. Tämä päätös umpeutuu ensi vuodenvaihteessa. Siksi tarvitaan uusi päätös.

Ruotsin puolustusvoimien toivomukseen JAS Gripen -hävittäjien osallistumisesta Nato-johtoiseen Afganistan -operaatioon ei porvarihallitus ole ottanut kantaa.

Eiliseltä tuli myös tieto, jonka mukaan Ruotsi jatkaa hyttyssotaansa myös tulevana kesänä, Dalaälven -virran hetteiköillä, lentokoneesta tapahtuvin kemiallisin ruiskutuksin.

Tiistaina hallitus myös esitteli ehdotuksensa koululain terävöittämiseksi. Kännykkä- ja mp3 -häirinnästä tehdään loppu, muutoin oppilas poistuu luokasta ja nauttii oppituntinsa koulupäivän jälkeen ja opettaja takavarikoi puhelimen, pahimmassa tapauksessa koko loppuviikoksi. Koulukiusaajat pakotetaan jatkossa vaihtamaan koulua. Tähän asti kiusattu on joutunut lähtemään.

Keskiviikkoaamulta uutistoimisto kertoi, kuinka eräs kauppakeskus Göteborgissa keksi markkinointivaltin ja aikoi houkutella lehti-ilmoituksella asiakkaita persialaisen uuden vuoden nimissä. Mainoksissa esiintyivät partainen mies ja huivipäinen nainen. “Ei käy”, vastasivat kaupungin iranilaismaahanmuuttajat. Heistä miehillä useimmilla ei ole partaa ja naisilla useimmilla ei huivia päässään. Nyt kauppakeskus pyytää anteeksi markkinointiaan ja syyttää tiedonpuutettaan.

Kalmarissa oli löydetty 24 vuotta sitten lähetettyä pullopostia. Matkaa pullo oli tehnyt puoli kilometriä. Onnellista on, että löytäjä ja lähettäjä ovat taas voineet kohdata toisensa.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Yksi Vastaus artikkeliin “Ruotsalaiskeskustelua Perssonilla höystettynä”

Markku Virtanen: 21.3.2007 kello 22:22

Hauskoja huomiota Svea mamman maasta. Posti sentään tulee Ruotsissa perille. Suomessa koulukiusattu otetaan huostaan ja vanhemmat syyllistetään huonosta kasvatuksesta.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle